NA SASTANKU U BEČU

Italija bi u petak mogla potpisati dogovor o migracijama s Njemačkom

Pitanje migranata žestoko je proteklih godina podijelilo Evropsku uniju
0 komentar(a)
Migranti italija, Foto: Reuters
Migranti italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 17:51h

Italijanski potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je u ponedjeljak kako bi Italija već u petak mogla potpisati bilateralni sporazum o migracijama koji je tražila Njemačka, saopštila je novinska agencija ANSA.

"Vjerovatno bismo mogli postići dogovor već u petak u Beču na sastanku evropskih ministara unutarnjih poslova", rekao je Salvini u Milanu.

Pitanje migranata podijelilo EU

Međutim, tvrdi kako bi potpisao samo dogovor kojim bi Njemačka bila zadovoljna, a Italija "ne bi trebalo da brine ni za jednog dodatnog imigranta".

U Njemačkoj je dogovor predstavljen kao dokument koji će omogućiti repatrijaciju migranata iz Njemačke u Italiju, ako je to bila prva zemlja u kojoj su se registrovali po ulasku na teritoriju EU.

Pitanje migranata žestoko je podijelilo EU, mada su njihovi dolasci znatno pali od vrhunca iz 2015. kada ih je u Evropu stiglo više od milion.

Južne evropske države poput Italije i Grčke osjećaju se pregaženim, a istočne članice odbijaju primiti bilo kakve nove migrante, podsjeća Hina.

U italijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine hiljada migranata, pa su zahtijevali od EU da ih prihvate druge zemlje članice i pokažu više solidarnosti.

Italija se u junu nakon samita EU sukobila s Njemačkom i Francuskom oko toga što je dogovoreno o migracijama.

"Dogovor ne predviđa da Italija uzima migrante iz Njemačke"

Italijanski premijer Đuzepe Konte je tada rekao kako dogovor ne predviđa da će Rim primati natrag migrante koji su otišli iz Italije u Njemačku, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel tražila jasne garancije svojih evropskih partnera da će to učiniti kako bi spriječila raspad svoje vladajuće koalicije.

"Dogovor ne predviđa da Italija uzima migrante iz Njemačke", rekao je Konte novinarima nakon samita. "Nisam potpisao nikakav poseban sporazum s Merkel o uzimanju migranata natrag", dodao je.

Njemačka je već ranije postigla dogovor s Grčkom o povratku migranata u tu mediteransku zemlju, ako su prethodno tamo zatražili azil.