Nastavak sukoba Izraela i Hamasa, ponovo ginu djeca

"Vijesti o prekidu vatre su netačne. Nastavljaju se napori ali nema dogovora za sada", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri AFP -u
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2014. 17:55h

Troje palestinske djece poginulo je danas poslije podne u vazdušnom napadu izraelske vojske na centar Gaze, saopštila je služba hitne pomoći u tom gradu.

"Najmanje troje djece iste porodice je ubijeno u bombardovanju četvrti Sabra u centru Gaze", izjavio je predstavnik službe hitne pomoći Ašraf el Kudra i dodao su žrtve imale sedam, osam i 10 godina.

U tom napadu je povrijeđeno pet osoba.

U jučerašnjem napadu Izraela, ubijena su četiri dječaka.

Raketa pala na Aškelon

Jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila je izraelski grad Aškelon, tek što je završen petočasovni prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Hamas je demantovao da je u međuvremenu dogovoren i sveobuhvatan prekid vatre od petka.

Raketa je pogodila Aškelon tačno u 15 sati po lokalnom vremenu (14 po srednjeevropskom), navedeno je u vojnom saopštenju, nakon što su se dvije strane, na zahtjev UN, dogovorile da prekinu neprijateljstva iz humanitarnih razloga kako bi bila dopremljena pomoć Gazi.

Izraelski borbeni avioni izveli su danas popodne udar na otvoreno područje na sjeveru pojasa Gaze, a očevici tvrde da je to prvi napad otkako je okončani osjetljiv petočasovni prekid vatre.

U udaru kraj Beit Lahije nije bilo povrijeđenih.

Hamas i Izrael su se inače mešusobno otpuživali da su prekršili primirje, prenio je AFP.

Jedan zvaničnik Hamasa porekao je u međuvremenu da je dogovoren sveobuhvatan prekid vatre s Izraelom, odbacivsi tvrdnje jednog izraelskog zvaničnika da je dogovoreno da prekid vatre stupi na snagu rano u petak.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je nešto kasnije da su izvještaji o prekidu vatre daleko od realnosti.

"Vijesti o prekidu vatre su netačne. Nastavljaju se napori ali nema dogovora za sada", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri AFP -u.

On je porekao da je prekid vatre dogovoren nakon što je jedan anonimni izraelski zvaničnik rekao francuskoj agenciji da je jevrejska država postigla prekid vatre s Hamasom i da će početi u 6 sati po lokalnom vremenu (5 po srednjeevropskom).

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je nešto kasnije da su izvještaji o prekidu vatre daleko od realnosti.

On je kazao da je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i da je prihvatanje primirja u ovom trenutku njemu nepoznato.

Izraelski mediji prenijeli su ranije da nema dogovora o prekidu vatre, pozivajući se na palestinske izvore u Kairu, gdje se pregovara.

Primirje trajalo pet sati

Hamas i Izrael u četvrtak su se dogovorili oko petosatnog primirja u pojasu Gaze nakon devet dana sukoba.

Izraelska vojska saopštila je da će prekinuti s vatrom od 10 do 17 sati u četvrtak kako bi omogućila stanovnicima Gaze da se snabdiju osnovnim životnim namirnicama.

Portparol Hamasa Sami Abu Zukhri kasnije je potvrdio da će njegova grupa takođe poštovati prekid vatre u tom vremenskom periodu.

Zvaničnici u pojasu Gaze saopštili su da je u izraelskim napadima ubijeno 220 Palestinaca. U raketnoj vatri Hamasa ubijen je jedan Izraelac.

Izraelski vojni oficir, brigadni general Joav Mordekai, izjavio je za BBC da su prekid vatre zahtijevale Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da će Izrael odgovoriti "čvrsto i odlučno" ukoliko Hamas tokom primirja bude izvodio raketne napade.

Izrael je pokrenuo vojnu operaciju 8. jula s ciljem zaustavljanjja palestinskih raketnih napada na jevrejsku državu. UN, ipak, tvrde da su većina ubijenih u pojasu Gaze civili. Izrael optužuje Hamas da krije svoju vojnu infrastrukturu među civilnim stanovništvom.

Galerija

Bonus video: