Novi udarac za Škote: Ako izglasaju nezavisnost, gube članstvo u EU

Junker je vrlo hladno komentarisao viziju šefa Škotske nacionalne stranke Aleksa Salmonda, koji želi da vodi novu naciju
5 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 11:53h

Žan Klod Junker, novi šef Evropske unije, bio je jasan kad je u utorak veče izjavio da Evropskoj uniji treba odmor od prihvatanja novih članica.

"Pod mojim vodstvom Evropske komisije, pregovori koji traju će se nastaviti... ali dalje proširenje neće se nastaviti tokom narednih pet godina", poručio je Junker, a prenosi BBC.

Slično je govorio i njegov prethodnik Žoze Manuel Baroso, koji je isticao da bi priključenje Škotske EU bilo "vrlo teško, ako ne čak i nemoguće".

Pokret "Da" (Yes), koji želi nezvisnost Škotske doživio je tako novi udarac, a prema posljednjim anketama, zagovarači ostanka u uniji sa Velikom Britanijom ionako vode sa 45 prema 34 odsto glasača.

Udarac je to i zbog toga što bi Škotska onda morala da se priključi B-listi zemalja koje čekaju svoj red za ulazak u EU, što uključuje zemlje Balkana, Moldaviju i Ukrajinu.

Izlazak iz jedinstvenog evropskog tržišta bio bi i jak udarac škotskoj ekonomiji.

Junker je vrlo hladno komentarisao viziju šefa Škotske nacionalne stranke Aleksa Salmonda, koji želi da vodi novu naciju.

"Ne postaje se članom EU tako što se samo napiše pismo", zaključio je Junker. EU nema simpatije za Škote.

Bonus video: