Voren: 12 hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

Zvaničnici Pentagona vjeruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine
31 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2014. 20:15h

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe ponovo počele da se gomilaju uz granicu sa Ukrajinom.

Zvaničnici Pentagona vjeruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine kako bi pomogla tamošnjim proruskim snagama.

Pukovnik američke vojske Stiv Voren je kazao da u Pentagonu vjeruju da se 12 hiljada ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na broj iz poslednjih nekoliko nedelja od oko hiljadu, prenijela je agencija AP.

Američki zvaničnici su u maju procijenili da je uz rusko-ukrajinsku granicu raspoređeno čak 40 hiljada ruskih vojnika, ali su kasnije saopštili da je taj broj pao na oko hiljadu.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podstiče pobunu proruskih snaga na istoku Ukrajine, tako što im šalje pomoć u ljudstvu i oružju, uključujući tenkove i raketne bacače, što zvanična Moskva negira.

Ukrajina razmatra raskid diplomatskih odnosa s Rusijom

Administracija ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka razmatra mogućnost raskida diplomatskih odnosa sa susjednom Rusijom i ishod takvog poteza, rekao je danas zamjenik šefa predsjedničke administracije Valerij Čali.

Lugansk (foto: Beta/AP)

"Ukrajinske vlasti razmatraju tu mogućnost i posledice koji bi proizišli iz takvog koraka", precizirao je on, prenosi Itar-Tas s.

Odnosi između Rusije i Ukrajine su napeti usled niza pitanja, uključujući pripajanje Krima Rusiji, neslaganje u vezi sa cijenom snabdijevanja ruskim prirodnim gasom i aktuelne sukobe u jugoistočnim delovima Ukrajine.

"Trupe lojalne Kijevu i lokalne proruske milicije u regionima Donjecka i Luganska međusobno se sukobljavaju, dok ukrajinske oružane snage sprovode vojnu operaciju kako bi povratile kontrolu nad regionima koji su 11. maja proglasili nezavisnost na lokalnim referendumima", podsjeća ruska agencija.

Dvije granate ispaljene iz Ukrajine pale su jutros na teritoriju Rusije u blizini graničnog prelaza Kuibjaševo, rekao je predstavnik za štampu pogranične službe za jug Rusije Rajan Farukšin.

Zaposleni na pograničnom prelazu Kuibjaševo evakuisani su iz zgrade carine nakon što su isapaljene dvije granate sa ukrajinskog graničnog prelaza Marinovka.

Farukšin je rekao da su granate eksplodirale izvan graničnog prelaza i da niko nije povrijeđen.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden prenio je u razgovaru sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Vašington radi sa evropskim saveznicima na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

"Lideri su razgovarali o podršci koju Rusija pruža separatistima i očiglednoj eskalaciji sukoba proteklih nekoliko dana", navedeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: