Pred Švedskom neizvjesnost nakon izbora: Nacionalisti "porasli" za 13 odsto

Premijer Stefan Leven koji je doveo socijaldemokrate na vlast 2014. rekao je da namjerava da ostane na čelu vlade. Njegova partija lijevog centra osvojila je najviše glasova - 28,4 posto, ali očekuje da će imati manje mjesta u parlamentu nego prije četiri godine
0 komentar(a)
Švedska izbori, Foto: Reuters
Švedska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 16:09h

Švedsku čeka više nedjelja političke neizvjesnosti poslije izbora na kojima dva rivalska bloka nisu uspjela da osvoje jasnu većinu, dok je ekstremnodesničarska partija ojačala kapitalizujući rastuće nezadovoljstvo zbog velike imigracije.

Sa skoro svim glasovima prebrojanim s jučerašnjih parlamentarnih izbora vladajući blok lijevog centra ima tanku većinu u odnosu na opozicioni savez partija desnog centra, sa po oko 40 odsto.

Partija Švedske demokrate, antiimigraciona partija s korijenima u neonacističkom pokretu, osvojila je oko 18 odsto glasova, što je 13 odsto više nego što je imala na prethodnim izborima prije četiri godine.

Ta partija, koja je takođe radila na tome da umjeri svoj imidž posljednjih godina, ojačala je zbog nezadovoljstva integracijom stotina hiljada imigranata koji su stigli posljednjih godina. Švedska je primila najveći broj imigranata u zemlju srazmjerno broju stanovnika od svih evropskih zemalja.

Premijer Stefan Leven koji je doveo socijaldemokrate na vlast 2014. rekao je da namjerava da ostane na čelu vlade. Njegova partija lijevog centra osvojila je najviše glasova - 28,4 posto, ali očekuje da će imati manje mjesta u parlamentu nego prije četiri godine.

"Neću isključiti bilo kakvu alternativu sadašnjoj vladi. Ono što mogu da isključim je svaka direktna ili indirektna sradnja s Švedskim demokratama", rekao je odlazeći ministar unutrašnjih poslova, socijaldemokrata Anders Igeman.

On je dodao da vjeruje da najveća partija u Švedskoj treba da formira vladu i da je istorijski uvijek bilo tako u toj zemlji.

Političko trgovanje počelo je u nastojanju da se formira vlada što bi moglo da traje "nedjeljama i mesecima", rekao je Igeman, prenijela je švedska novinska agencija TT.

Lider drugoplasirane političke snage Umjerenih Ulf Kristerson izjavio je da je obezbijedio mandat za formiranje nove vlade i da Leven treba da podnese ostavku.

On je sinoć svojim pristalicama rekao da je ta opoziciona koalicija "jasno najveća i da vlada treba da da ostavku".

Desni centar, savez od četiri partije, saopštio je da će se sastati danas da razgovaraju kako dalje i traže da Leven, vođa manjinske dvopartijske vladajuće koalicije, podnese ostavku.

Konačni izborni rezultati očekuju se kasnije ove nedjelje. Preliminarni rezultati ukazuju da je malo vjerovatno da će bilo koja partija obezbijediti većinu od 175 mjesta u Riksdagu, švedskom parlamentu od ukupno 349 mjesta.

Švedski tabloid Ekspresen danas je na naslovnoj strani napisao "Haos" osvrćući se na izglede da će koalicioni razgovori za formiranje sljedeće vlade trajati možda mjesecima.

I ljevičarski blok koji predvode socijaldemokrate i blok desnog centra u kome su Umjereni rekli su da odbijaju da razmatraju prihvatanja Švedskih demokrata kao koalicionog partnera.

Švedska, zemlja gdje se dodeljuju Nobelove nagrade i koja je bila vojno neutrala skoro dva vijeka poznata je po relativno otvorenim vratima za migrante i izbjeglice. Jučerašnji izbori prvi su od kada je Švedska, koja ima oko 10 miliona stanovnika primila 163.000 izbjeglica 2015. godine, najveći broj poglavi stanovnika od bilo koje evropske zemlje.

Izlaznost na izborima bila je 84,4 odsto, u odnosu na 83 odsto 2014. godine.

Vladajuće socijaldemokrate su osvojile 28,1 odsto glasova, Umjereni 19,2 odsto a Švedske demokrate 17,9 odsto.

Bonus video: