Može li mađarska presuda pomoći i drugima u tužbama zbog švajcaraca?

Centar za zaštitu potrošačaiz Crne Gore podnio je tužbu protiv Hipo Alpe Adria banke zbog kredita odobrenih u švajcarskim francima
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 16:02h

Mađarske banke će dužnicima u francima morati da vrate razliku proizašlu iz promjene kursa i sve preplaćene iznose zbog jednostranih povećanja kamata. Prema procjenama, vratće od dvije do tri milijarde eura. To je uređeno zakonom koji je prošle sedmice donijela Mađarska na osnovu presude mađarskog vrhovnog suda. Odluka suda zasniva se na odluci Evropskog suda za ljudska prava.

Banke su krive jer dužnike nisu informisale o rizicima koje za njih donosi dizanje kredita u švajcarcima.

U hrvatskom udruženju Franak su oduševljeno primili vijest o novom mađarskom zakonu, ali ne vjeruju da bi hrvatski Sabor mogao da donese nešto slično.

"U Mađarskoj se taj zakon pripremao tri godine, da je naša vlast nešto htjela da učini, već bi učinila", kazali su u tom udruženju za portal 24sata.hr.

Zakon u Mađarskoj je, dodaju, donesen iz istih razloga iz kojih je Franak pokrenuo kolektivnu tužbu protiv osam banaka, pa očekuju da će Visoki trgovački sud potvrditi odluku Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojem su banke krive.

"Odluka vrhovnog suda u Mađarskoj je evropska pravna stečevina. Stoga očekujemo da će i to uticati na pravomoćnu odluku našeg suda i da će Visoki trgovački sud potvrditi odluku Trgovačkog suda. Nadamo se pravednosti".

Centar za zaštitu potrošačaiz Crne Gore podnio je tužbu protiv Hipo Alpe Adria banke zbog kredita odobrenih u švajcarskim francima. Tužba je podnešena u ime 300 klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori.

Bonus video: