Na krilima Mundijala, raste i podrška javnosti Angeli Merkel

Nema sumnje da je Sjvetsko prvenstvo u fudbalu proteklo na najbolji mogući način za koncelarku; sada se samo postavlja pitanje koliko će to potrajati
5 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 11:59h

Iako su neki mediji optuživali kancelarku Angelu Merkel da želi da se okoristi uspjehom njemačkih fudbalera, ankete pokazuju da joj podrška raste.

I to joj je podrška rasla paralelno sa napredovanjem njemačke fudbalske selekcije ka svjetskom tronu. I nema sumnje da je Sjvetsko prvenstvo u fudbalu proteklo na najbolji mogući način za koncelarku; sada se samo postavlja pitanje koliko će to potrajati.

Za sat vremena nakon finalne utakmice između Njemačke i Argentine, zabilježeno je milion tvitova slike na kojoj je Merkelova okružena pobjedničkim timom koji drži trofej, dok predsjednik Njemačke stoji pored nje.

Iako je ona, po svemu sudeći pravi fudbalski navijač, poznato je da je išla na utakmice i prije nego što je postala politički značajna ličnost, BBC ocjenjuje da se sada može reći da je sinoć bila na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Posmatrala je meč u kojem je Njemačka deklasirala Portugal sa 4:0 na početku prvenstva u Brazilu i bila je ponovo tamo sinoć radujući se pobjedi svoje ekipe u finalu.

Mediji su je tokom prvenstva opisivali kao srećnu zvezdu njemačkog tima, a neki navijači su govorili: "Naš 12. igrač je žena".

Merkel čestita njemačkim fudbalerima na tituli svjetskog prvaka u fudbalu (Foto: Reuters)

Međutim, politički benefiti od sportskog uspjeha nijesu sasvim jasni, a ni sigurni.

Jedan od najvećih mitova britanske politike jeste recimo da je pobjeda Engleske na Svjetskom prvenstvu 1966. godine održala laburiste u vladi. Jedno istraživanje, međutim, ukazuje da je korist koju jedna država i njeni političari mogu da imaju od sportskog uspjeha zanemarljiva.

Džordž Kavestos iz Londonske škole ekonomije i Stefan Simanski sa Univerziteta u Mičigenu došli su do zaključka da sreća jedne zemlje ne korespondira uvijek sa uspjehom njene reprezentacije.

Ali su utvrdili vezu između količine sreće i zemlje domaćina sportskih događaja, odnosno ljudi koji se zajednički trude da ugoste sportiste iz cijelog svijeta i tako promovišu svoju zemlju.

"Da li to znači da su pravi pobjednici Fudbalskog prvenstva zapravo Brazilci", pita BBC.

Vrlo emotivne reakcije na propuštene šanse svojih fudbalera: Merkel u loži "Marakane" (Foto: Reuters)

Što se tiče Angela Merkel, sve ovo ukazuje da ona vjerovatno neće imati veliki politički benefit od pobjede Njemačke na fudbalskom terenu jer ona već ima snažnu podršku njemačkih građana.

Fudbalska selekcija Nemačke osvojila je titulu prvaka svijeta pošto je u finalnoj utakmici u Rio de Žaneiru u nedjelju pobijedila reperezentaciju Argentine u produžecima, sa 1:0.

Njemački fudbaleri tako su osvojili četvrtu titulu planetarnog šampiona, a prethodno su trijumfovali 1954, 1974. i 1990. godine.

Galerija

Bonus video: