Pariz: I crnogorska zastava na paradi povodom Dana pada Bastilje

Francuska je pozvala sve zemlje koje su učestvovale u vojnim operacijama u Prvom svjetskom ratu koji je počeo prije sto godina
70 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 16:11h

U Parizu se danas održava tradicionalna vojna parada povodom nacionalnog praznika Francuske - Dana pada Bastilje.

Francuska je pozvala sve zemlje koje su učestvovale u vojnim operacijama u Prvom svjetskom ratu koji je počeo prije sto godina, tako da u današnjoj ceremoniji učestvuju zajedno bivši saveznici i neprijatelji kao simbol mira. Među zastavama se tako našla i crnogorska, koji su nosili gardisti Vojske Crne Gore.

Paradi je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, prisustvovala i crnogorska državna delegacija, predvođena ministrom odbrane prof. dr Milicom Pejanović-Đurišić.

Objašnjeno je da je ovogodišnja ceremonija posvećena je obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

"Po prvi put, pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore noseći državnu zastavu učestvovali su u defileu koji je okupio predstavnike više od 70 zemalja učesnica Prvog svjetskog rata. Takođe, četiri najbolja studenta francuskog jezika u Crnoj Gori, bili su dio specijalne koreografije kojom je poslata poruka mira i čime je defile zaključen", navodi se u saopštenju.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je uoči parade poslao poruku koja glasi: "Deset miliona vojnika je ubijeno ili podleglo zadobijenim ranama na bezbroj frontova. Mi im dugujemo zahvalnost".

Vojnici nose zastave 76 zemalja i šetaju Jelisejskim poljima.

Sa parade (Foto: Reuters)

Pored međunarodnih gostiju, u paradi u Parizu učestvuje više od 3.700 vojnika, 50 aviona, 280 vojnih vozila i 240 konja Francuske nacionalne garde, navodi AP.

Uveče će biti upriličen vatromet, posvećen temi rata i mira, koji će se ovog puta ispaljivati sa Ajfelove kule

Galerija

Bonus video: