SAD i Njemačka imaju različite špijunske koncepcije: Merkel se nada promjeni taktike

Merkel je ipak istakla da njemački obavještajni agenti nastavljaju dobru saradnju sa Amerikancima
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2014. 10:59h

Angela Merkel je juče izjavila da su novi navodi o američkom špijuniranju pokazali da Berlin i Vašington potpuno različito vide ulogu obavještajnih službi i da se nada da će akcija Njemačke ubijediti SAD da ne špijuniraju partnere.

Ona je to izjavila za državnu televiziju ZDF, dva dana nakon što je njena vlada naložila glavnom zvaničniku CIA u Berlinu da napusti zemlju, dramatično demonstrirajući ljutnju pošto su njemački zvaničnici otkrili dva osumnjičena špijuna.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je u petak rekao novinarima "kada se pojave razlike, nastojimo da ih rješavamo putem uspostavljenih privatnih kanala... ne vjerujemo da je prikladno da se pokušavaju riješiti putem medija".

Na pitanje koliko ju je naljutila vijest o osumnjičenim špijunima, od kojih je jedan radio za spoljnu obavještajnu službu BND, a drugi u ministarstvu odbrane, Merkel je odgovorila:

"Nije u pitanju to koliko sam bila ljuta. Za mene je to znak da imamo suštinski različite koncepcije rada obavještajnih službi. Ne mogu reći unaprijed hoće li mjere koje smo preduzeli imati efekta, naravno da se nadam da će se nešto promijeniti. Međutim, važno je pokazati kako gledamo na stvari...a to nije kooperativno partnerstvo kada se takve stvari događaju".

Dodala je, međutim, da njemački obavještajni agenti nastavljaju dobru saradnju sa Amerikancima i isključila bilo kakav prekid pregovora Evropske unije i SAD o slobodnoj trgovini zbog špijunske afere.

Američki zvaničnici upoznati sa tim pitanjem rekli su Rojtersu u petak da je njemački vojni zvaničnik, koji je pod istragom, bio u kontaktu sa američkim Stejt departmentom, a ne sa obavještajnim agencijama SAD, što nameće pitanje da li je u tom slučaju bilo špijunaže.

Bonus video: