Gasprom do 2017. smanjuje cijene gasa za Evropu

Do pada cijena doći će zbog širenja izvora snabdijevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Shutterstock
Gasprom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2014. 07:54h

Gasprom bi do 2017. godine Evropi mogao da snizi cijene gasa po dugoročnim ugovorima 17 odsto, na 320 eura za hiljadu metara kubnih.

"Gasprom obično definiše cijene na osnovu prognoze Ministarstva za ekonomski razvoj", rekao je listu "Vedomosti" izvor blizak kompaniji.

Cijene gasa u Evropi u osnovi su vezane za kotacije nafte. Prema prognozi Ministarstva, u ovoj godni nafta će koštati 104 dolara za barel, a naredne i 2016. godine 100 dolara za barel, što znači da se faktički neće izmijeniti, prenosi SEEbiz.

"Vjerovatno je da su budžeti napravljeni i na osnovu terminskih cijena za evropska spot tržišta", rekao je drugi izvor blizak Gaspromu.

Do pada cijena doći će zbog širenja izvora snabdijevanja, uključujući i upotrebu tehnologije za dobijanje gasa iz škriljaca, rekao je predstavnik Ministarstva za ekonomski razvoj.

U srednjeročnoj perspektivi to će dovesti do zasićenja tržišta. Kao rezultat toga cijene gasa će se postepeno snižavati u odnosu na cijene nafte.

Cijene Gasproma u Evropi dostigle su maksimum 2008. godine, tokom krize su pale i na prethodnu vrijednost su se vratile samo 2012. godine. Prošle godine su ponovo počele da padaju. To je omogućilo Gaspromu da poveća izvoz na rekordne količine.

Bonus video: