Kremlj: Kijev da poštuje granice Rusije

Ako se ovakve provokacije nastave, Rusija zadržava pravo da preduzme zakonske mjere s ciljem zaštite svoje teritorije i bezbjednosti ruskih građana
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 19:55h

Moskva je uputila zahtjev Ukrajini da prestane sa artiljerijskim napadima na rusku teritoriju i nepoštovanjem ruske granice.

Ovo je danas saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije danas pripadnici ruske pogranične službe u Rostovskoj oblasti, u zoni graničnog prelaza "Kujbiševo", bili su izloženi vatri iz lakog automatskog oružja, pri čemu je oštećeno jedno vozilo, a pronađeno je osam metaka, dok žrtava među ruskm graničarima nije bilo, prenosi Itar-tass.

Ukoliko se ovakve provokacije nastave, Rusija zadržava pravo da preduzme zakonske mjere s ciljem zaštite svoje teritorije i bezbjednosti ruskih građana, upozorava se u zahtjevu Moskve.

U međuvremenu je vlada samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) otpočela evakuaciju u Rusiju civila iz grada Marijinke, zapadno od Donjecka, koji se našao na udaru ukrajinskih snaga, saopštio je danas premijer DNR Aleksandar Borodaj.

Dosad je evakuisano nekoliko stotina civila, prvenstveno djece. Mnogi građani Marijinke se evakuišu i u sopstvenoj režiji - svojim kolima ili javnim prevozom.

Prema još nepotvrđenim podacima, u napadima na Marijinku dosad je poginulo 30 ljudi. U ukrajinskom bombardovanju Marijinke na udaru su i fabrika stočne hrane, fabrika mliječnih proizvoda i fabrika automobilskih guma.

Donjeck: Oboren vojni avion

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da su oborile jedan avion ukrajinske avijacije.

S druge strane je ukrajinski Štab za antiterorističke operacije iznio tvrdnju da je u napadima iz vazduha za protekla 24 sata ubijeno približno "hiljadu ekstremista" i uništena znatna količina borbene tehnike.

I jedni i drugi demantuju tvrdnje druge strane, prenijele su ukrajinske i ruske agencije.

Pres služba DNR navela je da su jutros u borbama u oblasti Gorlovke u Donjeckoj oblasti ustanici oborili ukrajinski avion za koji pretpostavljaju da je "Su-25", preneo je Itar-Tass.

Predstavnici bezbjednosnih struktura Ukrajine Andrej Lisenko i Vladislav Seleznjov demantovali su, međutim, te informacije.

Predstavnik pres služba Sstaba za antiterorističku operaciju Vladislav Seleznjov je za TV kanal "112 Ukrajina" rekao da je u pitanju "još jedna laž sa druge strane barikada" i da nijedan avion nije oštećen, prenijela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Seleznjov je danas saopštio da su vazduhoplovne snage Ukrajine uvele punu borbenu gotovost zbog mnogobrojnih napada "terorista na istoku" i da su angažovani lovački avioni.

"Nikakvih gubitaka nije bilo. Tu informaciju smatramo pokušajem da se podigne borbeni moral", rekao je Ruskoj informativnoj agenciji (RIA) Novosti predstavnik Informativno-analitičkog centra Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko.

Lisenko je, kako prenosi Ukrinform, ranije na brifingu rekao da ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu u zoni sprovođenja antiterorističke operacije, uništavajući "sve više terorista".

Prema podacima koje je iznio, tokom proteklih 24 sata ukrajinska avijacija angažovana je 16 puta i nanijela pet udara na uporišta i pozicije ustanika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kada je "uništeno oko hiljadu ekstremista i znatna količina tehnike".

Ukrinform navodi da je nakon jučerašnje pogibije 19 ukrajinskih vojnika u paljbi iz višecijevnog raketnog bacača „Grad“ kod sela Zelenopolja u Luganskoj oblasti, borbena avijacija Ukrajine uništila "oko hiljadu ekstremista i znatnu količinu tehnike".

Ukrajinska državna agencija prenosi da je uništena jaka baza u oblasti grada Dzeržinska gdje je, prema prvim procjenama, ubijeno do 500 pripadnika proruskih snaga.

Iz štaba ustanka u DNR demantovana je ta informacija.

"Dok su ranije predstavnici štaba za antiterorističku operaciju uvećavali naše gubitke za sto puta, sada to čine za hiljadu puta. U realnosti, izgubili smo jednog borca bataljona 'Istok'", rečeno je RIA Novosti iz tog štaba.

Nakon demantija, Ukrinform je prenio "obećanje" Seleznjova da će pres centar ukrajinskog Štaba početi da dokumentuje uništenje "ruskih plaćenika i njihovih lokalnih saradnika-ekstremista u vazdušnim udarima".

"Mnogo se govori kako Seleznjov laže, kaže ubijeno 500 tamo, 500 onamo. Shvatite, te podatke koje iznosim ne izmišljam. Dobijam zvanične podatke koji su zasnovani, između ostalog, i na vizuelnom posmatranju“, rekao je Seleznjov.

"Nadam se da ćemo na kraju riješiti (sa rukovodstvom Štaba) to pitanje. Postoji odgovarajuća fotografska tehnika da se snime ta brda leševa ekstremista", rekao je on Ukrinformu.

Britanija zabranila dolazak ruske delegacije na aeromiting

Velika Britanija nije dozvolila ruskoj delegaciji da prisustvuje aeromitingu u Farnborou zbog krize u Ukrajini, što je naišlo na ljutitu reakciju Rusije.

Ruska ambasada u Londonu je izrazila "žaljenje" zbog toga što Britanija nije dala vize velikom dijelu njene delagacije i zahtjevala je hitno objašnjenje.

eđunarodni aeromiting u Farnborou je važan događaj u sektoru avijacije i Rusija na njega obično šalje veliki kontingent zato što želi da ugovara prodaju. Britanski Forin ofis je saopštio da poziva predstavnike stranih vlada da prisustvuju aeromitingu kao gosti vlade, iako je to komercijalni događaj.

"Ali zbog postupaka Rusije u Ukrajini, nijedan predstavnik ruske vlade nije dobio pozivnice za ovogodišnji aerominig", naveo je portparol u saopštenju koje je objavio AFP.

London je, osim toga, skinuo Rusiju sa spiska zemalja koje mogu kupovati britanske avione ili opremu da bi odvratio Ruse od namjere da prisustvuju aeromitingu u Farnborou.

Ruska ambasada je saopštila da "izražava žaljenje zbog toga što će veći dio ruske delegacije izostati" sa te manifestacije.

Zabrana se odnosi na delegate iz ruskog ministarstva industrije i trgovine, ruske svemirske agencije i agencije za avio transport, kao i više desetina ruskih kompanija, zajedno sa tehničarima za ruski avion koji je trebalo da leti na aeromitingu, navela je ambasada.

Galerija

Bonus video: