Vatikan: Oružje da utihne tokom finala SP u fudbalu

Po riječima Melkiora Sančesa de Toka i Alamede, podsekretara Savjeta "sport je nastao oko vjerskih proslava"
50 pregleda 2 komentar(a)
Vatikan, Foto: Shutterstock
Vatikan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.07.2014. 16:53h

Vatikan je danas pozvao na prekid vatre u svim sukobima širom svijeta tokom finala Svjetskog prvenstva u fudbalu u nedjelju.

Takođe je predloženo da mediji tokom finalnog meča naprave kratku "pauzu za mir", kako bi se svijet podsjetio na one pogođene ratom i nemirima, objavljeno je u saopštenju vatikanskog Pontifikalnog savjeta za kulturu, a prenosi AFP.

U ovom saopštenju se ističe kako ima zalaganja i za trenutak ćutanja uoči finalne utakmice na samom stadionu Marakana u Rio de Žaneiru.

O ovome, međutim, nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja FIFA.

Po riječima Melkiora Sančesa de Toka i Alamede, podsekretara Savjeta "sport je nastao oko vjerskih proslava".

"Sportski događaji su predstavljali trenutke mira, kada bi se ratovi zaustavljali, kao primirje tokom Olimpijskih igara, koje datira još iz devetog vijeka pre nove ere", kazao je Alamede.

S obzirom da će se finalni meč odigrati između Njemačke, domovine bišeg pape Benedikta XVI i Argentine, domovine sadašnjeg pape Franje, bilo je ideja da njih dvojica prisustvuju toj utakmici, ali su one odbačene s obzirom na godine bivšeg pape i činjenicu da kako je neko rekao, "on nikad nije odgledao neku fudbalsku utakmicu od početka do kraja".

S druge strane, papa Franja je veliki ljubitelj fudbala. Poznato je da je, kao nadbiskup Buenos Airesa, bio vatreni navijač kluba San Lorenco.

Bonus video: