Porošenko: Za svakog našeg vojnika separatisti će platiti sa sto njihovih

Približno 30 ukrajinskih vojnika poginulo je u Luganskoj oblasti, kada je po njima otvorena vatra iz višecijevnog bacača
23 komentar(a)
Ukrajina, vojnik, Foto: Reuters
Ukrajina, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 16:08h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zaprijetio je danas da će za svaki život ukrajinskih vojnika "ekstremisti platiti desetinama i stotinama njihovih".

Porošenko je, na sastanku sa predstavnicima bezbjednosnih struktura, povodom upotrebe višecijevnog raketnog bacača "Grad", rekao i da "nijedan terorista neće izbjeći odgovornosti" i da će "svaki dobiti po zasluzi", prenijele su ukrajinske agencije.

Ranije danas agencije su javile da je približno 30 ukrajinskih vojnika poginulo kod sela Zelenopolje u Luganskoj oblasti, kada je po njima otvorena vatra iz višecijevnog bacača.

Prema riječima Porošenka, svi vojnici koji štite granicu, aerodrome Donjecka i Luganska i druge gradove, svakodnevno rizikujući živote, su heroji u koje vjeruje čitava Ukrajina, prenijela je agencija UNIAN.

"Država cijeni svoje heroje i pamti svakog ko je štiteći je dao najvrjednije - život", rekao je on, visoko vrednujući aktivnost inženjerijsko-deminerskih jedinica, prenijela je Porošenkova pres služba.

Prema navodima agencije UNN, Porošenko je obećao da će biti pronađeni i uništeni svi koji su danas upotrijebili "Grad" protiv Oružanih snaga Ukrajine.

Pres centar ukrajinskog Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je da je za protekla 24 sata u operaciji poginulo 23 ukrajinskih vojnika, uključujući žrtve u oblasti sela Zelenopolje, a da je 93 ranjeno.

Pozivajući se na Ministarstvo odbrane, agencija UNN navodi da je od paljbe iz višecijevnog raketnog bacača "Grad" poginulo 19 vojnika.

Ruskoj informativnoj agenciji (RIA) Novosti u štabu samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrđeno je da su ustanici pucali na kolonu ukrajinskih snaga kod Zelenopolja iz bacača "Grad".

"Prema našim podacima, vatri je bila izložena 24. motorizovana brigada iz Lavova. Tačan broj poginulih je nepoznat, moguće je do dvije, tri desetine. Kolona je uništena", rekao je toj agenciji neimenovani predstavnik ustanika, koji navode da se ta brigada kretala duž granice sa Rusijom kako bi opkolila teritoriju koju drže proruske snage.

Rusija zatvorila tri granična prelaza sa Ukrajinom

Rusija je zatvorila tri velika granična prelaza zbog teških oružanih sukoba na ukrajinskoj strani, rekli su ruski zvaničnici.

Portparol federalnih bezbjednosnih snaga u Rostovu Vasilij Malajev rekao je da su tri prelaza istočno od Donjecka privremeno zatvorena sinoć zbog sukoba na drugoj strani, prenijele su ruske agencije.

Malajev je rekao za RIA Novosti da su službenici carine evakuisani sa graničnih prelaza dok je granična policija ostala na svojim položajima.

Ukrajina navodi da je povratila kontrolu nad jednim od graničnih prelaza koji su kontrolisali proruski pobunjenici.

Bonus video: