Špigl: Njemačka vlada povećava pritisak na Ameriku

Američko-njemački odnosi su, zbog špijuniranja, došli u krizu, ocijenjuju analitičari
0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Reuters
Bundestag, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 09:23h

Vlada u Berlinu povećava pritisak na SAD, kao reakciju na američku špijunsku aferu u Njemačkoj, piše danas magazin "Špigel", prenoseći ocjenu ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera da je zahtjev da agent CIA napusti zemlju primjerena i trezvena mjera.

Njemačka vlada je, naime, poslije saznanja da je jedan službenik Ministarstva odbrane špijunirao za Ameriku, zahtijevala, kao diplomatsko rješenje, da agent CIA napusti Berlin, što se dogodilo po prvi put u poslijeratnoj istoriji zemlje, da se traži odlazak jednog američkog predstavnika.

Američko-njemački odnosi su, zbog špijuniranja, došli u krizu, ocijenjuju analitičari, a od američke vlade, odakle za sada, prenose njemački mediji, nema komentara, traži se razjašnjenje situacije.

"Amerikanci sada moraju aktivno doprinijeti razrješenju optužbi, koje postoje", zahtijevao je njemački ministar pravde Hajko Mas, prenose njemački mediji i pitaju da li će u slučaju američke špijunaže biti oštrije reakcije vlade u Berlinu.

Prema jednima, došlo je vrijeme da vlada u Berlinu napusti poziciju čekanja da se prašina slegne, a prema drugima, ne bi trebalo očekivati ništa oštrije i ova špijunaža za njemačku vladu, kako smatraju pojedini mediji, predstavlja, prije svega, jednu katastrofu u odnosima sa javnošću.

U uskovitlanim odnosima vezanim za američku špijunažu u Njemačkoj, koja opterećuje bilateralne odnose i u kojoj su pale i ozbiljne riječi ministra finansija Volfganga Šojblea, najstarijeg člana vlade, o američkoj "gluposti" i "nad kojom se može plakati", mediji prenose da šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer želi sjutra, za vrijeme pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču da se susretne i sa američkim državnim sekretarom Dzonom Kerijem.

Mediji javljaju da je to dogovoreno u telefonskom razgovoru i da je pomjerena posjeta Štajnmajera Vašingtonu, planirana za sljedeću sedmicu.

Njemačko državno tuzilaštvo vodi istragu protiv jednog agenta njemačke Savezne obavještajne službe i protiv jednog službenika njemačkog Ministarstva odbrane, koji su osumnjičeni da su špijunirali u korist Amerike.

Bonus video: