Rusija osudila nove sankcije Evropske unije

Ukupno 478 civila poginulo u vojnim napadima u okviru antiterorističke operacije na istočne oblasti Ukrajine
3 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2014. 15:59h

Moskva je danas osudila nove sankcije Evropske unije prema Rusiji zbog ukrajinske krize, označivši ih kao "neprijateljski korak".

"Naš stav u vezi crne liste nije se promijenio", rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič, prenijela je agencija Rojters.

"To je neprijateljski čin koji ne može a da ne odražava sveukupno stanje naših odnosa", rekao je Lukaševič.

EU je sa još 11 imena proširila "crnu listu" ukrajinskih i ruskih državljana kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, javio je danas briselski portal EuObserver.

Pozivajući se na diplomatske izvore, portal javlja da su sedam od novih 11 osoba na spisku proruski nastrojeni Ukrajinci, dok preostala četiri imaju dvojno rusko i ukrajinsko državljanstvo.

Uz ranije sankcionisane Ruse i Ukrajince, "crna lista" EU sada sadrži ukupno 77 imena.

Kako navodi EuObserver, ova odluka će biti zvanično saopštena u petak, dok će imena sankcionisanih biti objavljena u subotu u službenom glasniku EU.

U napadima poginulo 478 civila

Ukupno 478 civila, uključujući sedmoro djece i 30 žena, poginulo u vojnim napadima u okviru antiterorističke operacije na istočne oblasti Ukrajine, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Zamjenik ukrajinskog ministra zdravlja Vasilij Lazorišinec naveo je da je i 1.392 ljudi ranjeno u borbi, među kojima 104 žene i 14 djece.

"Na bolničkom liječenju se trenutno nalazi njih 279", dodao je Lazorišinec, a prenijela TV stanica "Raša tudej".

Bonus video: