Tribunal: Šešelj ostaje u Hagu

Odluka je donijeta nakon što je Šešelj odbio da se pridržava propisanih uslova za privremeno oslobađanje
15 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2014. 13:09h

Lider SRS Vojislav Šešelj ostaće u pritvoru haškog Tribunala, jer su sudije odlučile da prekinu dalje razmatranje mogućnosti njegovog privremenog oslobađanja.

Odluka je donijeta nakon što je Šešelj odbio da se pridržava propisanih uslova za privremeno oslobađanje.

Među uslovima za njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora su kućni pritvor, oduzimanje pasoša, zabrana kontakta sa svjedocima i žrtvama i javnog razmatranja njegovog slučaja.

U pisanoj odluci suda navodi se da je Vlada Srbije obećala punu saradnju sa Sudskim vijećem u skladu sa zahtjevima vezanim za proceduru privremenog puštanja na slobodu, ali da optuženi nije želio da sarađuje. Jedino na šta se Šešelj obavezao, odgovarajući sudu, je da neće napuštati teritoriju Srbije.

Sudije podsjećaju da su postupak za privremeno oslobađanje Šešelja same pokrenule, tražeći od vlada Srbije i Holandije da preuzmu obaveze u vezi sa tim postupkom.

Na takav korak sudije su se odlučile pošto je novi član Sudskog vijeća, sudija Mandiaje Niang, obavijestio Tribunal da nije u stanju da se pridruži kolegama u vijećanju o presudi Šešelju i da mu je za upoznavanje sa predmetom potrebno više od šest mjeseci, koliko je već potrošio.

Ovakav ishod se mogao naslutiti prije dva dana, kada je objavljeno da se Šešelj nije izjasnio o uslovima Haškog tribunala. Advokat Toma Fila je rekao da se, ako odgovora nema, smatra da Šešelj nije saglasan sa postavljenim uslovima.

Bonus video: