Željeli u Evropu: Od 2000. godine poginulo 23.000 imigranata

U posljednjih šest godina EU je potrošila dvije milijarde eura za nadgledanje granica, a samo 700 miliona za poboljšanje situacije izbjeglica i azilanata
0 komentar(a)
Italija, utopljenici, ilegalni imigranti, Foto: Reuters
Italija, utopljenici, ilegalni imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2014. 18:15h

Najmanje 23.000 imigranata poginulo je od 2000. godine u pokušaju da dođu do Evrope, saopštila organizacija za zaštitu ljudski prava Amnesti Internešenal (AI).

"Taj broj će da raste, uzimajući u obzir riješenost zemalja članica Evropske unije da zatvore svoje granice", navodi se u novom izvještaju AI pod nazivom "Ljudska cijena za ulazak u tvrđavu Evrope".

Organizacija navodi da je u posljednjih šest godina EU potrošila dvije milijarde eura za nadgledanje granica, a samo 700 miliona za poboljšanje situacije izbjeglica i azilanata.

Amnesti izražava zabrinutost "što, suprotno svakom pravilu, zemlje kao što su Grčka, Bugarska i Španija potiskuju strance čak i bez razmatranja njihovog zahtjeva za azil".

Od pokretanja operacije "Mare Nostrum" (Naše more) u Italiji u oktobru 2013. godine poslije nesreće u Lampeduzi kada je 400 osoba poginulo, u Italiju je došlo 73.700 stranaca.

Bonus video: