Poljska:Smijenjen direktor bolnice zbog odluke o rođenju teško bolesne bebe

Beba se rodila sa mozgom van lobanje i drugim anomalijama a prema riječima ljekara, da ne dobija morfijum umirala bi u neizrecivim patnjama
51 pregleda 0 komentar(a)
abortus, trudnica, cigarete, Foto: Shutterstock.com
abortus, trudnica, cigarete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.07.2014. 14:31h

Gradonačelnica Varšave, Hana Gronkjevič Valc, smijenila je danas poslije skandala u javnosti direktora varšavske Bolnice svete Porodice, ginekologa Bogdana Hazana.

Hazan je prethodno odbio, pozivajući se na prigovor savjesti, da se u njegovoj bolnici obavi prekid trudnoće na koji je trudnica imala pravo zbog teškog oštećenja ploda.

Ta Varšavljanka imala je i po izuzetno restriktivnom poljskom zakonu o abortusima pravo na prekid trudnoće, zato što je u proljeće u 25. nedjelji trudnoće postalo jasno da plod ima ozbiljne deformitete glave i da će ubrzo preminuti u mukama, ako se rodi.

Profesor Hazan pozvao se na prigovor savjesti, jer kao pobožani katolik ima pravo da odbije intervenciju u suprotnosti sa vjerom.

Međutim, umjesto da trudnicu uputi hitno u neku drugu bolnicu i kod ljekara koji će obaviti abortus kako mu zakon nalaže, on joj je ponudio da bolnica vodi trudnoću do kraja a zatim da nađe crkvenu ustanovu za neizlječivo bolesnu djecu koja čekaju na smrt.

Beba se rodila, sa deformitetima glave, mozgom van lobanje i drugim anomalijama zbog kojih umire a prema riječima ljekara, da ne dobija morfijum umirala bi u neizrecivim patnjama.

Slučaj je uzburkao javnost kada su u medije procureli detalji kakva oštećenja ima beba, a fotografije je, zbog suviše potresnog prizora, odbila da prikaže jedna od poljskih televizija.

Skandal oko Poljakinje prinuđene da rodi teško oštećenu bebu koja će uskoro umrijeti razbuktao se i među političarima, pošto su postkomunisti iz Saveza demokratske ljevice i anitklerikalna stranka Tvoj pokret podnijeli krivičnu prijavu i protiv gradonačelnice zato što nije odmah smijenila direktora bolnice.

Ona je to učinila danas, kada je stigao izvještaj kontrole koju je poslala u bolnicu profesora Hazana.

"U Poljskoj se prigovor savjesti ne koristi da se štiti nečije ubjeđenje, već da se pravda nepoštovanje zakona. Profesor Hazan i njemu slični Hanibali Lektori ne pozivaju se na prigovor savjesti zato da oni ne učine nešto što je protiv njihovog uvjerenja, već da natjeraju roditelje da se rodi dijete", kazao je lider stranke Tvoj pokret, Januš Palikot.

On je upozorio da neki poljski ljekari u ta tri slučaja kada je vještački prekid trudnoće jedino dozvoljen - ako je ugrožen život majke, plod teško oštećen ili je trudnoća plod krivičnog djela silovanja, namjerno otežu analize i testove da bude kasno i da dijete, bez obzira na sve, mora da se rodi.

Bonus video: