EU protiv namjere Njemačke da uvede putarinu za strance

"Politička namjera njemačkog plana je jasno - diskriminacija", istakli su konzervativni poslanici u Evropskom parlamentu
82 pregleda 2 komentar(a)
Autoput u Njemačkoj, Foto: Shutterstock
Autoput u Njemačkoj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2014. 16:11h

Poslanici iz Austrije, Holandije i Poljske u Evropskom parlamentu udružili su se protiv namjere Njemačke da uvde naplatu putarine za strance.

"Politička namjera njemačkog plana je jasno - diskriminacija", istakli su konzervativni poslanici u Evropskom parlamentu Klaudija Šmit (Austrija), Vim van de Kamp (Holandija) i Elzbieta Lukacijevska (Poljska) u zajedničkoj izjavi.

"Putarina za strance je tužan korak unazad u evropskoj integraciji", ističe grupa poslanika EP dodajući da je potpuno isključeno da se dozvoli da putarina bude naplaćivana samo strancima.

Poslanici su, takođe, kritikovali što bi putarina morala da se plaća za sve saobraćajnice, a ne samo za autoput, ocjenjujući da se radi o "modernom načinu džeparenja", u kojem bi svako počeo da izmišlja poreze za druge.

Oni ističu da postoji opasnost da i druge zemlje takođe uvedu putarinu za "obične" puteve, što bi bila prepreka slobodi putovanja u EU.

Poslanici ističu da pitanje nije da li su planovi Njemačke formalno u saglasnosti sa evropskim pravilima, već da li su usaglašeni sa evropskim duhom.

"Svi imaju pravo da uvode putarine, ali Njemci i drugi građani EU bi trebalo da imaju isti tretman", poručuju poslanici.

Bonus video: