Najviše cenzure u Turskoj, Italiji i Srbiji

Nekoliko blogova je blokirano i napadnuto poslije kritikovanja uloge Vlade Srbije i njene reakcije na poplave, piše u saopštenju
65 pregleda 3 komentar(a)
cenzura, Foto: Shutterstock
cenzura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.07.2014. 13:52h

Više od 170 slučajeva kršenja slobode govora prijavljeno je novoj platformi za bilježenje takvih primjera u zemljama članicama EU i kandidatima od kada je pokrenuta.

Oko polovina takvih slučajeva potiče iz južne ili jugoistočne Evrope, navodi se danas u saopštenju novog portala.

Organizacije Index on Censorship iz Londona i Oservatorio Balcani e Caucaso iz Italije pokrenule su krajem maja internet sajt mediafreedom.ushahidi.com koji bilježi kršenje slobode medija u zemljama članicama EU i državama kandidatima za Uniju.

Sajt prikuplja i mapira informacije o kršenju slobode medija koje dobije od medijskih profesionalaca i građana novinara.

Visoka koncentracija kršenja primećena je u Turskoj, Italiji i Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Turskoj je prijavljeno 17 slučajeva, a finansijski i pravni pritisci su, kako se čini, glavno oruđe koje se koristi da se ućutkaju kritički glasovi.

Preko 40 prijavljenih slučajeva odnosi se na pravne mjere preduzete prema novinarima ili medijskim kućama, što ukazuje na veliku potrebu za pravnu podršku i zaštitu onih koji su pogođeni

Nekoliko blogova je blokirano i napadnuto poslije kritikovanja uloge Vlade Srbije i njene reakcije na poplave, piše u saopštenju.

U Italiji je prijavljeno 15 slučajeva, a mnogi uključuju prijetnje i napade, piše na sajtu.

Na sajtu se ukazuje da su primijećeni neki zajednički trendovi. Kako se navodi, preko 40 prijavljenih slučajeva odnosi se na pravne mjere preduzete prema novinarima ili medijskim kućama, što ukazuje na veliku potrebu za pravnu podršku i zaštitu onih koji su pogođeni.

"Iako postoji nekoliko udruženja i nevladinih organizacija koje nude takvu podršku, novinari često ne dobiju potrebnu pomoć na vrijeme, ako je uopšte i dobiju", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, kako se navodi, nastavljaju da se koriste hapšenja, fizički i verbalni napadi kao sredstvo za zastrašivanje ili krnjenje ugleda profesionalaca.

Bonus video: