uplovila "Vela Galf"

Ruska mornarica: Sedam brodova NATO-a u Crnom moru

Rusko ministarstvo je navelo da oblast vježbi obuhvata čitavo Crno more, navodi agencij
11 komentar(a)
NATO brod, Foto: Shutterstock
NATO brod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2014. 19:53h

Američka ratna krstarica "Vela Galf" (USS Vella Gulf) uplovila je danas u Crno more, saopštio je Itar-Tasu izvor u Glavnom štabu ruske mornaričke flote, navodeći da je na taj način broj brodova NATO u crnomorskim vodama dostigao sedam.

Sagovornik ruske agencije izrazio je čuđenje što je kao zvanični razlog uplovljavanja krstarice navedeno učešće u vježbama snaga NATO za uklanjanje mina, što je uporedio sa uprezanjem u istu zapregu konja i laneta.

Ranije danas, vojno-diplomatski izvor u Moskvi rekao je Itar-Tasu da će ruski mornari, koji učestvuju u obimnim vježbama u Crnom moru, pratiti dejstva plovila NATO, koji su došli na zajedničke vježbe sa Bugarskom "Povjetarac-2014".

Prema podacima tog izvora, na današnji dan u Crnom moru su italijanski brodovi "Avijer" i "Rimini" (Aviere), turski "Akčaj" (Akcay), britanski "Čidingfold" (Chiddingfold), grčki "Mačitis" (Machitis) i francuski "Sirkuf" (Surcouf ).

Krajem prošle sedmice Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da počinje vežba Crnomorske flote uz učešće približno 20 plovila, više od 20 aviona i helikoptera, kao i morske pješadije i obalske artiljerije.

Rusko ministarstvo je navelo da oblast vježbi obuhvata čitavo Crno more, navodi agencija.

Preporučujemo za Vas