Umro Eduard Ševardnadze

U toku svoje višedesetljetne karijere, Ševardnadze je prošao kroz brojne političke mijene
1 komentar(a)
Eduard Ševardnadze, Foto: Reuters
Eduard Ševardnadze, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2014. 12:25h

Umro je Eduard Ševardnadze, bivši gruzijski predsjednik i nekadašnji šef sovjetske diplomacije. Imao je 86 godina.

U toku svoje višedesetljetne karijere, Ševardnadze je prošao kroz brojne političke mijene. Uspješno je prebrodio put od tvrdog sovjetskog komunističkog aparatčika do ministra vanjskih poslova u doba Perestrojke, koji je pomogao okončanju Hladnog rata i konačno postao predsjednik nezavisne Gruzije.

Njegova politička karijera naglo je završila 23. novembra 2003, kada je podnio ostavku na vrhuncu gruzijske "Revolucije ruža," narodnog ustanka podstaknutog spornim parlamentarnim izborima.

"Svjestan sam da bi ovo što se događa sada, sjutra moglo završiti u krvi, zato moram koristiti ovlašćenja koje imam u ovoj situaciji", rekao je on, dok su sljedbenici opozicije pozdravljale njegov odlazak s vlasti. "Nikada nijesam bio neiskren prema mom narodu i zato smatram da je bolje da kao predsjednik podnesem ostavku, kako bi sve ovo završilo", rekao je tada.

Ševardnadze je rođen 25. janura 1928, u regiji Guria na području tadašnje Transkavkase sovjetske republike. Pridružio se Komunističkoj partiji 1948, u dobi od 20 godina i od tada je nepresteno napredovao na hijerarhijskoj ljestvici.

Bonus video: