Kameron pod pritiskom zbog istrage o pedofiliji: Lov na vještice ili zataškavanje?

Opoziciona Laburistička partija je pozvala na "opsežnu istragu" tvrdnji o zlostavljanju djece
54 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2014. 07:34h

Britanski premijer Dejvid Kameron suočen je sa pozivima da otvori opsežnu javnu istragu o navodima da su poznati političari zlostavljali djecu 1980-ih godina pošto je jedan zvaničnik kazao da je vlada izgubila dosijee koji bi mogli razjasniti ovaj slučaj, objavili su juče britanski mediji.

Optužbe, koje navodno obuhvataju uticajne i poznate ličnosti iz tog perioda uključujući i političare, našle su se na naslovnim stranicama nakon što je jedan opozicioni poslanik pokrenuo to pitanje u parlamentu.

Pojavile su se u trenutku kada britanske vlasti istražuju i pokušavaju krivično da gone ličnosti iz raznih sfera javnog života u vezi sa optužbama za seksualno nasilje u odvojenom slučaju, podsjeća Rojters.

Opoziciona Laburistička partija je pozvala na "opsežnu istragu" tvrdnji o zlostavljanju djece, optužujući Kameronovu konzervativnu vladu da nije učinila dovoljno i da nije prepoznala ozbiljnost teme.

Jedan od najviših javnih službenika Mark Sedvil uputio je u subotu pismo Kameronu kako bi ga obavijestio o imenovanju „nezavisnog pravnika“ koji će ispitati da li su zaključci donijeti tokom prošlogodišnje interne istrage na ovu temu vjerodostojni.

Ta osoba će biti imenovana „tokom ove nedjelje“, kazao je on.

U odvojenom pismu juče Sedvil je obavijestio premijera da je istraga prošle godine zaključila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tokom 80-ih proslijedilo devet optužbi o zlostavljanju djece nadležnim vlastima.

On je takođe naveo da je istraga otkrila još četiri informacije koje su prethodno bile nepoznate i koje su kasnije proslijeđene policiji. U komentaru, zbog kojeg pojedini političari pričaju o mogućem zataškavanju, on je kazao da je 114 „potencijalno bitnih dosijea“ uništeno, da su nestali ili zatureni.

Majkl Gouv, Kameronov ministar obrazovanja, kazao je juče da smatra da je bitno ispitati navode, ali da ne misli da je potrebna otvorena istraga. „Takođe je važno naglasiti da se mnoge od tih tvrdnji odnose na daleku prošlost i da je ono što činimo danas kako bi zaštitili djecu neuporedivo bolje nego prije dvadeset, trideset godina“, kazao je Gouv za BBC.

Norman Tebit, bivši ministar iz redova konzervativaca, kazao je da misli da je „možda bilo“ politikčkog zataškavanja tokom 80-ih, ali je dodao: „ali to je skoro bilo nesvjesno. To se prosto radilo u tom periodu“. On je objasnio da je kultura tog vremena bila da se zaštiti „establišment“ prije nego da se „previše“ zadire u ispitivanje takvih tvrdnji.

Međutim, Dejvid Melor, takođe bivši ministar konzervativaca, kazao je da smatra da cijela priča preuveličana i da je u toku „lov na vještice“.

Policija je 2012. godine objavila da je Džimi Savil, jedan od najpoznatijih britanskih TV voditelja 70-ih i 80-ih seksualno zlostavljao stotine žrtava, uglavnom maloljetnika, u bolnicama i prostorijama BBC-a tokom šest decenija sve do smrti u 84. godini 2011.

U petak, zabavljač Rolf Haris, slavan u rodnoj Australiji i u Britaniji gdje je živio, osuđen je na šest godina zatvora zbog toga što je decenijama zlostavljao djevojčice kao domaćin emisije za djecu.

Bonus video: