Carev: Kijev redom hapsi mladiće

U toku su provjere, kojima se nastoji da se utvrdi i ko je od stanovnika Slavjanska učestvovao u zbrinjavanju ranjenika proruskih snaga
3 komentar(a)
Ukrajina, vojnik, Foto: Reuters
Ukrajina, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2014. 16:08h

Ukrajinske vlasti u Slavjansku hapse sve muškarce starosti od 25 do 35 godina, ne provjeravajući da li su bili učesnici proruskih snaga ili ne, kaže Oleg Carev.

U današnjem intervjuu za rusku televiziju 24 časa, portparol skupštine Unije narodnih republika Luganska i Donjecka Oleg Carev je rekao da su preko noći snage Kijeva pohapsile i sve policajce u Slavjansku, odvodeći ih iz grada, prenosi Itar-Tas.

U toku su provjere, kojima se nastoji da se utvrdi i ko je od stanovnika Slavjanska učestvovao u zbrinjavanju ranjenika proruskih snaga.

Carev ističe kako je proruska milicija nakon gubitka Slavjanska, koji je ocijenio kao "moralnu pobjedu", spremna da odbije eventualni napad kijevskih snaga na Donjeck, koji je sada, po njegovim riječima, postao "centar odbrane Republike".

Carev napominje da je napuštanje Slavjanska predstavljalo odluku proruskih snaga, a ne rezultat neprijateljske ofanzive.

"To nije bilo povlačenje nego pregrupisavanje", naglašava Carev.

Bonus video: