Porošenko povratio Slavjansk, separatisti poriču da su napustili grad

Pod pritiskom Zapada, Kijev, Moskva i proruski pobunjenici trebali bi u subotu da održe pregovore kojima je cilj okončanje krize u Ukrajini
54 pregleda 1 komentar(a)
Slavjansk, proruski separatisti, Foto: Reuters
Slavjansk, proruski separatisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2014. 10:31h

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini opovrgavaju da su napustili pobunjenička uporišta u Slavjansku, prenosi BBC.

U jednom izvještaju se navodi da je konvoj separatista sa municijom napustio Slavjansk i uputio se prema Krematorsku.

Ukrajinske snage su ove sedmice pokrenule ofanzivu protiv separatista poslije desetodnevnog prekida vatre.

Međutim, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izdao je naredbu armiji da se podigne zastava Ukrajine u Slavjansku nakon što su vladine snage ušle u taj grad, objavljeno je na sajtu predsjednika.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da je spreman vratiti se na ponovni prekid sukoba, iako još nisu potvrđeni nikakvi razgovori o mogućem prekidu vatre.

Ukrajinska internet stranica Censor.net javlja da su ukrajinske snage naišle na konvoj i pokušale slomiti opsadu Slavjanska.

Ukrajinski sajt Ostrov prenosi izjave talaca koji su naveli da su uspjeli da se oslobode pritvora u glavnoj policijskoj stanici u Slavjansku. Oni su, takođe, izjavili da su separatisti krenuli prema Krematorsku.

"Slavjansk je trenutno praktično pust", navodi ruska agencija Iter-tas, dodajući da je bolnica iz Slavjanska evakuisana u Donjeck.

Takođe, izvještava se da je ukrajinska vojska zauzela mjesta Semjonovka i Nikolajevka, koja su dugo bila jedini koridor koji povezuju Slavjansk i Donjeck.

Istovremeno, Itar-Tass izvještava da je trenutno u Lugansku mirno i da su sukobljene strane učvrstile svoje pozicije.

Pres centar samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštio je da je u nastavku specijalne operacije ukrajinske vojske kod Luganska poginula jedna osoba a da je ranjeno njih 13, uključujući jednogodišnje dete.

"U mjestu Boljšaja Vergunka (Luganski regin) srušena je kuća u kojoj je živjela višečlana porodica i poginuo je 22-godišnji mladić a ranjeno 11-godišnje dijete”, navela je pres služba.

Predstavnici LNR navode da se preciziraju podaci o gubicima sukobljenih strana tokom borbi protekle noći sjeveroistočno od Luganska.

Istovremeno, portparol samoproglašene Narodne Republike Donjeck je opovrgnuo navode da su separatisti napustili grad.

Ruska novinska agencija Interfax, takođe, prenosi da su snage Ukrajine uništile glavnu komandu Narodne Republike Donjeck u gradu Artemivsku.

Pod pritiskom Zapada, Kijev, Moskva i proruski pobunjenici trebali bi u subotu da održe pregovore kojima je cilj okončanje krize na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predložio je sastanak kontaktne grupe, međutim, pojedinosti o mjestu i vremenu sastanka zasad nisu objavljene.

U medijima se spominju Doneck i glavni grad Bjelorusije - Minsk, koji bi navodno odgovarao objema stranama.

Bonus video: