Renci: Evropa pripada građanima, ne bankarima

Renci je podsjetio i da je pobijedio na izborima govoreći da "problem nije Njemačka nego rješavanje problema koje ima Italija" i ponovio da želi duboke reforme u zemlji
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2014. 14:52h

Evropa pripada građanima, a ne njemačkim ili italijanskim bankarima, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci povodom napada šefa njemačke centralne banke na prezadužene zemlje.

Predsjednik Bundesbanke Jens Vajdman rekao je juče da su neophodne reforme i da Italija treba prvo da završi strukturalne reforme pa tek onda da poziva na povećanje budžetske fleksibilnosti.

"Misija Bundesbanke je da garantuje poštovanje svojih ciljeva, a ne učešće u italijanskoj političkoj debati", odgovorio je Renci na konferenciji za novinare povodom početka italijanskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Renci je rekao da poštuje rad Bundesbanke. "Ako Bundesbanka želi da razgovara s nama, dobrodošla je, ali polazeći od principa da Evropa pripada građanima i da to nije Evropa bankara ni njemačkih niti italijanskih", dodao je on.

Italijanski premijer je kazao da nema "polemike sa njemačkim političarima", dodajući da je Berlin "potvrdio da ne postoji polemika među vladama Italije i Njemačke o upravljanju fleksibilnošću i stabilnošću".

Renci je ocijenio da treba biti saglasan sa pravilima koja su data, a koja govore o stabilnosti, ali i o rastu zato što, kako je dodao, "bez rasta se uništava dio budućnosti".

"Nema stabilnosti bez rasta i nema rasta bez stabilnosti", poručio je on.

Renci je podsjetio i da je pobijedio na izborima govoreći da "problem nije Njemačka nego rješavanje problema koje ima Italija" i ponovio da želi duboke reforme u svojoj zemlji.

Bonus video: