Svjedok optužio zeta španskog kralja za pronevjeru državnog novca

Urdangarin je optužen zajedno za bivšim poslovnim partnerom Diegom Toresom za uzimanje šest miliona eura
0 komentar(a)
Felipe VI parada, Foto: Reuters
Felipe VI parada, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2014. 17:12h

Glavni svjedok u sudskom procesu koji potresa špansku kraljevsku porodicu direktno je optužio Injaki Urdangarina, zeta španskog kralja Felipea VI, za pronevjeru državnog novca, naveo je danas tužilac na Majorki.

Knjigovođa Marko-Antonio Teheiro neprofitnog Noos instituta, koji se smatra za glavnog svjedoka u slučaju, dostavio je pisano svjedočenje protiv 46-godišnjeg supruga sestre španskog kralja, princeze Kristine.

Teheiro je optužio Urdangarina da je pronevjerio državni novac do koga je došao u posjed putem lažnih faktura, navodi se u svjedočenju koje je danas pročitao tužilac, a do čije kopije je došla agencija AFP.

Urdangarin je optužen zajedno za bivšim poslovnim partnerom Diegom Toresom za uzimanje šest miliona eura španskih državnih para preko dobrotvorne fondacije Noos Institut.

"Profit koji je trebalo da predstavlja finanijska sredstva Instituta Noos nije bio korišćena za potrebe asocijacije, već je prebačen (na račun) privatnim kompanijama Toresa i Urdangarina", rekao je Teheiro.

On je naveo fiktivnu fakturu, na primjer, kada su oni u ime Noos Instituta ispostavili račun regionalnoj vladi za organizovanje Samita u Valensiji i Foruma na Balearskim ostrvima.

"Fakture za to nisu odgovarale stvarno (izvršenim) uslugama, već je to bio način za Toresa i Urdangarina da podijele profit iz Noos grupe koji je bio prebačen na pojedina (njihova) preduzeća", objasnio je knjigovođa.

Svjedočenje glavnog osumnjičenog nije se odnosilo na princezu Kristinu na bilo koji način, već ističe da su Tores i Urdangarin "rukovodili grupom kao njihove gazde uz potpunu kontrolu i moć odlučivanja u Institutu".

Juče su advokati princeze Kristine pokušavali da ospore odluku istražnog sudije Hosea Kastra koji je 25. juna zvanično podigao optužnicu protiv sestre španskog kralja Felipea.

Istražni sudija u Majorki optužio je Kristinu da je svjesno ostvarila korist od sumnjivih poslova svog supruga Urdangarina koji je optužen za pronevjeru, pošto je ona sjedela u Upravnom odboru Instituta, dok je Urdangarin bio predsjednik.

Istražitelji sumnjaju da je druga kompanija "Ajzon", zajedničko vlasništvo bračnog para, služila kao paravan za pranje pronevjerenog novca.

Bonus video: