Većina Francuza ne želi da se Sarkozi vrati na političku scenu

Sarkozi je prije dva dana priveden na razgovor u policiju pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj u vrijeme kada je bio šef države
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.07.2014. 15:57h

Oko 65 odsto Francuza smatra da bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi, protiv kojeg se vodi istraga o zloupotrebi položaja, ne treba da se vrati u politički život, prenose danas mediji u Parizu.

Od 65 odsto ispitanika koji ne želi Sarkozijev povratak u politiku, 48 odsto njih se tome potpuno protivi, a 17 odsto je navelo da bivši predsjednik to ne bi trebalo da učini.

U drugoj anekti, 59 odsto odsto ispitanika smatra da je Sarkoziju prošle vrijeme za politiku.

Sarkozi je prije dva dana priveden na razgovor u policiju pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj u vrijeme kada je bio šef države (2007-2012).

Protiv njega se vodi istraga da je navodno od ubijenog libijskog vođe Muamera Gadafija uzeo 50 miliona eura ilegalnih sredstava za svoju predizbornu kampanju.

Sarkozi, koji se povukao iz političkog života poslije poraza na predsjedničkim izborima 2012. godine, u nekoliko navrata je rekao da postoji mogućnost da se opet bavi politikom.

Zbog nepopularnosti sadašnjeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda, analitičari su do sada smatrali da bi lider desnice Sarkozi mogao da bude kandidat na narednim predsjedničkim izborima 2017. godine.

Bonus video: