Bugarski premijer najavio ostavku, izbori 5. oktobra

Ostavka je dio dogovora političkih partija kako bi se 5. oktobra održali prijevremeni parlamentarni izbori
0 komentar(a)
Plamen Orešarski, Foto: Reuters
Plamen Orešarski, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2014. 16:43h

Bugarski premijer Plamen Orešarski izjavio je danas da će, vjerovatno, podnijeti ostavku između 23. i 25. jula.

To je, naime, u skladu sa sporazumom postignutim između političkih stranaka o održavanju prijevremenih izbora 5. oktobra.

U izjavi bugarskoj televiziji BTV, Orešarski je rekao da ima "dobar razlog" da sačeka do 21. jula, kada bi bugarska banka koja je zapala u probleme, Korporativno-trgovinska banka (Korpbank), trebalo da nastavi sa radom nakon što je stavljena pod kontrolu centralne banke, prenosi Rojters.

"Imam dobar razlog da se to (ostavka) ne dogodi 21. jula (ponedjeljak). Najverovatnije ću to učiniti u srijedu, četvrtak ili petak kako bi parlament mogao da glasa o mojoj ostavci", istakao je premijer Orešarski.

Deponenti dvije velike bugarske komercijalne banke počeli su masovno da podižu sredstva prošlog mjeseca, kada su se su pojavile spekulacije o navodnim sumnjivim ugovorima u koje je umiješana Korporativna-trgovinska banka, koju je centralna banka Bugarske stavila pod specijalni nadzor, obustavljajući sve bankarske operacije te institucije.

Bugarske političke partije postigle su 17. juna dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana prije nego što je taj dogovor postignut, vladajuća koalicija preživjela je peto glasanje o povjerenju vladi, ali su očekivanja bila da će uskoro podnijeti ostavku poslije loših rezultata vladajućih socijalista na majskim izborima za Evropski parlament, prenio je Rojters.

To je bilo peti put da se glasa o povjerenju vladi, koja je prije godinu dana dobila četvorogodišnji mandat.

Bonus video: