Španija: Princeza se žali na optužbe

Advokati princeze pokušavaju da ospore odluku istražnog sudije Hosea Kastra
0 komentar(a)
Princeza Kristina, Foto: Beta/AP
Princeza Kristina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2014. 15:23h

Sestra španskog kralja Felipea VI, princeza Kristina, podnijela je žalbu na optužbe za poresku prevaru i pranje novca zbog kojih bi mogla da se nađe pred sudom.

Advokati princeze pokušavaju da ospore odluku istražnog sudije Hosea Kastra kojom su 25. juna optužbe protiv nje potvrđene kao pravosnažne.

Istražni sudija u Majorki optužio je Kristinu da je svjesno ostvarila korist od sumnjivih poslova svog supruga, bivšeg rukometaša Injakija Urdangarina (46), koji je optužen za pronevjeru.

Konačna odluka da li će suđenja biti je na provincijskom sudu u Palma de Majorki, prenio je AFP.

Urdangarin je optužen zajedno za bivšim poslovnim partnerom za uzimanje šest miliona eura iz državnih fondova od ugovora dodeljenih Noosu, dobrotvornoj fondaciji.

Kristina je sjedela u Upravnom odboru Noosa, a Urdangarin je bio predsjednik.

Istražitelji sumnjaju da je druga kompanija Ajzon, zajedničko vlasništvo para, služila kao paravan za pranje pronevjerenog novca.

Odgovarajući pred istražnim sudijom u februaru, Kristina je rekla da je jednostavno vjerovala suprugu i da nije imala saznanja o njegovim poslovima.

Majka četvoro djece, sa master diplomom Njujorškog univerziteta, Kristina je u jednom trenutku smatrana nedodirljivim članom kraljevske porodice, navela je francuska agencija.

Ali takozvana "Noos afera" podstakla je gnijev španske javnosti protiv monarhije i vladajuće klase tokom nedavnih godina ekonomske krize u Španiji.

Urdangarin i Kristina su isključeni iz aktivnosti kraljevske porodice od 2011.

Bonus video: