Šojble: Junker nije alkoholičar

"Ja takođe ponekad pijem, pa i na sastancima Evrogrupe, gdje se ponekad dogodi da uz večeru popijem čašu vina. U takvim prilikama Junker pije pivo"
1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Beta/AP
Žan-Klod Junker, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2014. 14:21h

Volfgang Šojble uzeo u odbranu najizglednijeg kandidata za predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera od optužbi britanskih medija da je "sklon alkoholu".

Junkeru je na samitu Evropske unije u Briselu krajem prošle nedjelje potvrđena nominacija za predsjednika EK uprkos oštrom protivljenju zvaničnog Londona, koje ipak nije imalo veći uticaj budući da su od 28 čelnika država EU protiv Junkera glasali samo britanski premijer Dejvid Kameron i njegov mađarski kolega Viktor Orban, prenio je Rojters.

Jedan britanski list je uoči samita EU preneo navode neimenovanog izvora prema kojem Junker (59), bivši luksemburški premijer i višegodišnji predsjednik Evrogrupe, ima naviku da za doručak pije konjak.

"Ja sam čaln Evrogrupe još od kraja 2009. i nikad nisam vidio da je neko, a pogotovo Junker, pijan, bilo da je to popodne, uveče, u rano ujutro ili nakon višečasovnih sastanaka do duboko u noć", rekao je njemački ministar finansija na sastanku udruženja inostranih dopisnika u Berlinu.

"Ne kažem ni da je Žan-Klod Junker totalni antialkoholičar. Ja takođe ponekad pijem, pa i na sastancima Evrogrupe, gdje se ponekad dogodi da uz večeru popijem čašu vina. U takvim prilikama Junker pije pivo. Ali nikad ga nisam video pijanog", istakao je Šojble.

Junkerov nasljednik na mestu predsjednika Evrogrupe Jeron Dijselblom izjavio je u jednoj emisiji na holandskoj televiziji u januaru da Junker na sastancima puši cigaretu za cigaretom i da puno pije. Junker je kasnije negirao da ima problem sa alkoholom.

"Koliko ja znam, Jeron Dijselblom, koji dobro obavlja funkciju predsjednika Evrogrupe, izrazio je kasnije žaljenje što su njegove izjave shvaćene tako kako su shvaćene", naveo je njemački ministar finansija.

Poslanici Evropskog parlamenta će 16. jula glasati o potvrdi nominacije Junkera za predsjednika Evropske komisije, a očekuje se da će on dobiti većinu glasova.

Šojble je dodao kako vjeruje da će Junker biti "veoma sposoban" šef Komisije.

Bonus video: