Sarkozija ispituju u policiji

Sarkozi je zadržan u policiji zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja i kršenja tajnosti istrage
9 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 11:50h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi zadržan je u policiji zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja i kršenja tajnosti istrage, javljaju francuski mediji

Kako javljaju svetski mediji Sarkozi je uhapšen u Nanteru, nedaleko od Pariza, i sproveden je u stanicu na ispitivanje.

Prema navodima medija, ovaj događaj će umanjiti šanse Nikole Sarkozija da se opet kandiduje na izborima 2017.

Istraga koja se vodi trebalo bi da utvrdi da li je Sarkozi, dok je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine obećao jednom sudiji visok položaj u Monaku u zamjenu za informacije o istrazi koja se vodi protiv njega.

Novinari ispred policijske stanice gdje saslušavaju Sarkozija

Prema navodima medija, juče je saslušan i jedan od advokata Sarkozija Tijeri Erzog koji je navodno pokušao da dobavi informacije o procesu koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Francuske.

Juče je saslušan i jedan od sudija Žilber Aziber.

Prema zakonu, Sarkozi ne može biti zadržan duže od 48 sati u policiji.

Advokat Sarkozija i dvojica sudija su u pritvoru od juče, radi ispitivanja u okviru jedne od nekoliko istraga zbog korupcije protiv bivšeg francuskog predsednika, zbog koje bi i on mogao da se nađe iza rešetaka.

Advokat Tijeri Erzog i sudije Žilber Aziber i Patrik Sasu su saslušani u okviru istrage o "trgovini uticajem" i "kršenju tajnosti istrage", što u francuskom zakonu podrazumijeva maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Afera Betankur

Istražitelji nastoje da utvrde da li je Sarkozi (59), uz pomoć advokata Erzoga, pokušao da od sudije Azibera izvuče poverljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u "aferi Betankur" i tako utiče na tok suđenja.

Riječ je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije "Loreal" Lilijan Betankur.

Istražitelji, takođe, sumnjaju da je Sarkozi znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Sarkozi je, navodno, pobijedio na izborima za predsjednika 2007. uz pomoć 50 miliona eura koje mu je poslao Gadafi, kao i uz pomoć "novčanih pošiljki" Lilijan Betankur.

Sarkozi odbacuje tvrdnje o Gadafijevoj pomoći kao "smiješne", a istraga u vezi sa tim je u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od Betankur u trenutku kada ona nije bila svjesna svojih postupaka.

Galerija

Bonus video: