12 napada

Australijski voditelj Rolf Haris proglašen krivim za bludne radnje

Haris, koji je rođen u Australiji ali je najveći dio karijere radio u Britaniji, uhapšen je prošle godine
0 komentar(a)
Rolf Haris, Foto: Reuters
Rolf Haris, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 09:39h

Australijski televizijski zabavljač Rolf Haris proglašen je krivim po 12 tačaka optužnice za bludne radnje nad četiri djevojčice u periodu dužem od 20 godina, od 1968.

Neke od žrtava Harisa (84), koji je bio televizijski voditelj, poznat i u Britaniji i Australiji više od 50 godina, imale su samo sedam godina. Jedna od žrtava bila je školska drugarica njegove ćerke, koja je tada imala osam godina. On se tereti za 12 napada u periodu od 1968. do 1986.

On je posljednji od nekoliko poznatih ljudi kojima se sudi zbog seksualnih prestupa i pedofilije u Britaniji.

Haris, koji je rođen u Australiji ali je najveći dio karijere radio u Britaniji, uhapšen je prošle godine tokom istrage protiv Džimija Savila, još jednog poznatog britanskog voditelja emisija za decu optuženog za masovnu pedofiliju i silovanje.

Savil, koji je bio radijski i voditelj televizijskih emisija za djecu na BBC-u, umro je u 84. godini u oktobru 2011, godinu prije nego su se pojavile optužbe da je seksualno zlostavljao djecu i za više slučajeva silovanja.

Prema najnovijim podacima, Savil je "operisao" i po bolnicama i staračkim domovima i skrnavio je leševe. Vjeruje se da postoje stotine Savilovih žrtava