Putin za produženje prekida vatre

Kako je saopšteno iz Kremlja, četvoro lidera podržali su što skorije organizovanje treće runde konsultacija između predstavnika Kijeva i jugoistočnih regiona Ukrajine
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2014. 18:30h

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je u konferencijskom telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, važnost produženja prekida vatre na istoku Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Kremlja, četvoro lidera podržali su što skorije organizovanje treće runde konsultacija između predstavnika Kijeva i jugoistočnih regiona Ukrajine.

"Nastavljeno je razmatranje puteva rješavanja oštre krize u Ukrajini. Putin je, između ostalog, podvukao važnost produženja režima prekida vatre, kao i formiranja pouzdanog mehanizma kontrole poštovanja primirja uz aktivnu ulogu OEBS-a", kaže se u saopštenju.

Lideri Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine, dogovorili su se da nalože ministrima inostranih poslova da operativno stupe u kontakt radi praktične razrade pitanje o kojima su razgovarali telefonom, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju Olandove administracije, koje prenosi AFP, navodi se da su se Putin i Porošenko dogovorili da rade "na usvajanju jednog sporazuma o bilateralnom prekidu vatre između ukrajinskih vlasti i separatista".

Dodaje se i da će ministri inostranih poslova Rusije i Ukrajine razgovarati telefonom kasnije tokom dana.

Jednostrani prekid vatre, koji je proglasio Porošenko, istekao je 27. juna, u 22 sata po lokalnom, odnosno 20 po srednjoevropskom vremenu, nakon čega je produžen za još 72 sata koja ističu večeras, podsjećaju agencije.

Bonus video: