Hejg: Putinove akcije nijesu u skladu sa Porošenkovim planom

I njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da bi nove sankcije Rusiji mogle da se ponovo nađu na dnevnom redu
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 10:38h

Uvođenje oštrijih sankcija protiv Rusije postaje svakim danom sve bliže jer Moskva nije nikakvim konkretnim akcijama podržala mirovni plan ukrajinske vlade.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg smatra da obaranje ukrajinskog helikoptera i ubijanje devetoro ljudi u njemu u utorak teško da pokazuje podržavanje plana pomirenja, prenijela je agencija AFP.

"Mi ne vidimo akcije koje su u saglasnosti s tim", rekao je Hejg, koji je doputovao u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Izostajanje Putinove akcije poslije pozdravljanja mirovnog plana Ukrajine, "znači da slučaj za sankcije postaje jači", rekao je Hejg.

Merkel: Spor napredak

I njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da bi nove sankcije Rusiji mogle da se ponovo nađu na dnevnom redu ukoliko napredak na stabilizaciji situacije u Ukrajini ne bude brži.

Merkelova je u obraćanju donjem domu Bundestaga, pozdravila poziv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka za unilateralnim prekidom vatre na istoku te zemlje, a potez ruskog predsednika Vladimira Putina da se odrekne prava na vojnu intervenciju kao "psihološki značajan".

Merkel je, međutim, rekla da uprkos prekidu vatre i dalje ima žrtava medju ukrajinskim vojnicima.

"Napredak je spor...Diplomatska rješenja su uvijek poželjna, ali ako ništa drugo ne funkcioniše, sankcije mogu da budu vraćene na dnevni red", dodala je Merkelova, a prenio Rojters.

Kada je riječ o Iraku, Mekelova je rekla da iračka vlada nije uspjela u periodu od više godina da uključi stavove svih grupa u zemlji i da se na nju sada mora izvršiti pritisak da to učini.

"Potrebna nam je vlada u Iraku koja obuhvata sve djelove populacije. Godinama se ovo nije dešavalo i zbog toga je potrebno podići pritisak", istakla je Merkelova.

Rusija je danas izrazila očekivanje da će Kijev i međunarodna zajednica pokazati pozitivne signale pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio mogućnost napada.

"Računamo na pozitivne signale koje sada ruski predsjednik šalje, kao i da će se čuti širom svijeta, prije svega, u Ukrajini", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

Putin je u utorak zatražio od ruskih poslanika da ukine rezoluciju od 1. marta kojom mu je dozvoljeno slanje vojske u Ukrajinu.

Ta Putinova odluka dočekana je u Kijevu kao njegov "prvi praktičan korak" ka pružanju pomoći u gušenju pobune na istoku Ukrajine.

Gornji dom ruskog parlamenta ukinuo rezoluciju

Na zahtjev Putina, gornji dom ruske skupštine danas je ukinuo rezoluciju kojom se Putinu dozvoljava upotreba vojne sile u Ukrajini.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Kremlj da potpiruje sukobe u Ukrajini, a američki predsjednik Barak Obama upozorio je Putina da će Moskva biti suočena sa oštrijim sankcijama ako ne preduzme ništa radi smirivanja krize u Ukrajini.

Galerija

Bonus video: