Njemci se ne slažu se sa predsjednikom: Većina protiv učešća u vojnim misijama

Njemački predsjednik Joahim Gauk je, naime, zahtijevao više puta da se Njemačka spoljnopolitički jače angažuje
2 komentar(a)
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2014. 10:23h

Jasna većina Njemaca, njih 71 odsto, izjasnila se protiv njemačkog učešća u inostranim vojnim misijama. Njemački predsjednik, međutim, misli drugačije.

Protiv učešća Nemačke u inostranim vojnim misijama bile su naročito žene, njih 80 odsto, kao i 81 odsto starijih od 60 godina, dok je svega 24 odsto Njemaca zagovaralo njemačko učešće, u nuždi i oružano, u kriznim zemljama, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa, koju je danas objavio magazin "Štern".

Njemački predsjednik Joahim Gauk je, naime, zahtijevao više puta da se Njemačka spoljnopolitički jače angažuje i preuzme veću odgovornost u svijetu u šta, prema mišljenju šefa države, spadaju i vojni angažmani, kao posljednje sredstvo.

Njemci su, međutim, takođe i protiv jačeg spoljnopolitičkog angažmana Njemačke i 56 odsto njih mišljenja je da bi bilo bolje da se drže uzdržano, a samo 40 odsto njih se složilo sa svojim predsjednikom o jačem spoljnopolitičkom angažmanu zemlje, tu dominiraju muškarci i pristalice socijaldemokrata, pokazuje anketa.

Bonus video: