Renci: Ako EU želi da joj se vjeruje, neka pomogne imigrantima

"Nije dovoljno da imamo zajedničku valutu, zajedničko predsjedništvo ili zajednički izvor finansiranja", kazao je italijanski premijer
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2014. 19:37h

Italijanski premijer Mateo Renci upozorio je danas saveznike iz Evropske unije da, ukoliko žele da im se vjeruje da podržavaju zajedničke vrijednosti Unije, treba da pokažu svoju privrženost i pomognu u spasavanju desetina hiljada ilegalnih imigranata koji rizikuju svoje živote da bi se domogli Evrope.

"Nije dovoljno da imamo zajedničku valutu, zajedničko predsjedništvo ili zajednički izvor finansiranja - ili ćemo prihvatiti ideju da imamo zajedničku sudbinu i vrijednosti ili ćemo dovesti u pitanje samu ulogu Evrope'', rekao je Renci, prenijela je agencija AP.

U obraćanju poslanicima italijanskog parlamenta, Renci je najavio da će predložiti liderima država članica EU na sastanku u petak, da uključe italijansku ojačanu operaciju granične patrole u Evropsku Fronteks operaciju.

Radi se o operaciji Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama država članica EU.

AP navodi da Italija planira da pitanje imigranata postavi na najviši nivo tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja Unijom koji počinje od 1. jula ove godine.

Bonus video: