Rusija i Austrija se dogovorile o Južnom toku: Stvaraju zajedničku kompaniju

Obijema kompanijama u zajedničkoj kompaniji pripada po 50 odsto
2 komentar(a)
Gerhard Rojs, Aleksej Miler, Foto: Reuters
Gerhard Rojs, Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2014. 14:17h

Ruski Gasprom i austrijska OMV potpisali su danas u Beču sporazum o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južnog toka na teritoriji Austrije.

Sporazum je potpisan u okviru posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Austriji.

Sporazum, koji su potpisali šef Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor OMV-a Gerhard Rojs, predviđa formiranje zajedničke kompanije South Stream Austria GmbH.

Obijema kompanijama u zajedničkoj kompaniji pripada po 50 odsto, a sporazum takođe utvrđuje konkretna prava i obaveze akcionara, i utvrđuje raspodjelu dobiti, prenose ruske agencije.

Pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov ranije je izjavio da se dokument nadovezuje na memorandum o realizaciji projekta izgradnje gasovoda Južni tok na teritoriji Austrije.

Memorandum predviđa izgradnju gasovoda na teritoriji Austrije snage do 32 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Prvi gas preko Južnog toka u Austriju treba da stigne krajem 2016. ili početkom 2017. godine, izjavio je predstavnik OMV-a Robert Lener.

On je kazao da će Južni tok u potpunosti biti u skladu s propisima EU.

Gasprom i OMV potpisali su memorandum o namjerama za izgradnju Južnog toka u aprilu ove godine.

Rojs je uoči potpisivanja izjavio da bi Južni tok mogao da bude izuzetak od zahtjeva koje EU ističe u odnosu na transport cijevima, te da bi vlasti EU trebalo da razmotre s Gaspromom uslove davanja "specijalnog režima" i ubrzaju pregovore o Južnom toku.

U skladu sa Trećim energetskim paketom, vlasnici gasovoda u EU ne mogu biti kompanije koje su i isporučioci gasa. Južni tok treba da prođe od crnomorske obale Bugarske preko teritorije Srbije do Mađarske i Austrije.

Bonus video: