Ukidanje odluke o invaziji: Putinov blef ili korak ka rješenju?

Porošenko je kazao da Putinova odluka predstavlja “prvi praktični korak” Rusije u pravcu ublažavanja krize na istoku
75 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 12:01h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio od Savjeta Federacije da se povuče odluka o upotrebi vojne sile u Ukrajini, javlja Raša tudej.

Savjet Federacije je gornji dom skupštine Rusije.

"U utorak, do odlaska u Beč u zvaničnu posjetu, uputio je pismo predsjednici Savjeta Federacije Valentini Matvijenko u kojem u cilju normalizacije situacije u istočnim djelovima Ukrajine, i u vezi sa početkom trilateralnih pregovora, traži ukidanje odluke od 1. marta", saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Savjet Federacije treba da odluči o tom predlogu sjutra, a zamjenik šefa Odbora za međunarodne odnose Andrej Klimov kazao je da će Savjet podržati predlog Putina.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je da Putinova odluka predstavlja “prvi praktični korak” Rusije u pravcu ublažavanja krize na istoku.

Odluka Putina da ukine paramentarnu autorizaciju invazije, može biti i pokušaj da se izigra ultimatum, koji su postavili SAD i EU Rusiji, a koji ističe u petak, navode analitičari.

Ukoliko Rusija ne ispuni sve navedene zahtjeve iz ultimatuma, biće uvedene sankcije na širokoj bazi, kako personalnoj tako i privrednoj.

Pucnjava na punktovima

Ukrajinske vladine snage optužile su ranije danas proruske jedinice za pucnjavu na ukrajinske vojne kontrolne punktove u više djelova na istoku države, uprkos objavljenom prekidu vatre. Tokom tih incidenata nije bilo ozbiljnijih sukoba, niti žrtava na ukrajinskoj strani, koja je do 27. juna objavila prekid vatre.

Portparol kijevske vlade zadužen za "antiterorističku operaciju" Vladislav Seleznjov objavio je da proruske snage "ne prestaju da pucaju na pozicije ukrajinskih snaga". On je kazao da ukrajinske snage nisu pokrenule vojnu akciju u skladu sa prekidom vatre koji je u petak objavio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, prenio je Rojters. Porošenko je sinoć obavijestio u telefonskom razgovoru njemačku kancelarku Angelu Merkel da, bez obzira što su ukrajinski vojnici obustavili paljbu prema njegovom mirovnom planu, proruske snage na istoku Ukrajine to nisu učinile i nastavljaju sa pucanjem po punktovima i pozicijama vojske. "Tokom poslednja 24 sata teroristi su devet puta pucali na ukrajinske vojnike. Ukupno su ekstremisti prekršili režim prekida vatre 31 put", rekao je Porošenko. On je saopštio da je zvanično predložio Rusiji da uputi inspektore u Posmatračku misiju OEBS-a, kako bi se uvjerila da "ukrajinska strana u potpunosti poštuje režim prekida vatre".

Galerija

Bonus video: