Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbjednosti

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsjedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende
86 pregleda 0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 09:57h

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču poručila je da je uloga EU na Balkanu prešla iz faze obezbjeđivanja sigurnosti u fazu partnerskog rada sa zemljama regiona na zajedničkoj odbrani i sigurnosti.

"Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkan kao na područje nestabilnosti gdje je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbjeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gdje smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbjednosti", izjavila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva, koja predsjedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je juče počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbjednost, prenosi Tanjug.

"Razgovarali smo zajedno sa NATO-om i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unaprijedimo saradnju u oblasti odbrane i bezbjednosti što je integralni dio našeg posla sa Zapadnim Balkanom", kaže Mogerinijeva.

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsjedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest mjeseci predsjedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, koja predsjedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

Iz austrijskog predsjedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan "fokus odbrambene politike Austrije" i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.

Ministri spoljnih poslova EU održaće danas i sjutra u Beču neformalni sastanak na kojem će glavne teme biti situacija na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini, transatlanski odnosi, ali i posebno, u petak, Zapadni Balkan, a austrijski mediji očekuju da bi jedna od tema mogla biti i promjena granica kao moguće rješenje za kosovski problem.

Kada je riječ o transatlantskim odnosima, ministri će razmotriti mogućnosti za saradnju u denuklearizaciji Sjeverne Koreje i nastavku primene Sporazuma o nuklearnim materijalima sa Iranom, iz kojeg je istupila SAD.

Veče će biti u znaku Zapadnog Balkana, pošto će predsjednik Austrije Aleksander van der Belen prirediti prijem kojem će prisustvovati šefovi diplomatija EU, ali i zemalja kandidata.

Drugog dana sastanka razgovaraće se o aktuelnom stanju u pristupnom procesu zemalja kandidata, a ponajviše na dnevnom redu biće, kako se očekuje, dijalog Beograda i Prištine, kao i Turska, pošto se u Beču očekuje dolazak šefa turske diplomatije.

Austrijski mediji ukazuju da je ovo prvi sastanak šefova diplomatija EU nakon što je u javnost iznijeta mogućnost promjene granica kao potencijalno rješenje za kosovski konflikt.

Petak je posvećen razgovoru sa šefovima diplomatije zemalja kandidata za prijem u članstvo EU.

Pošto se radi o neformalnom sastanku neće biti nikakvih odluka, a centralna tema sastanka biće efektivni multilateralizam, piše Tanjug.

Sastanak se održava u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federike Mogerini i austrijskog predsjedavanja EU.

Na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata, ministar Dačić učestvovaće na neformalnom radnom ručku na poziv ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl, a tema biće "Kritična infrastruktura i digitalizacija".

Sastanak u Beču biće odlična prilika da se, na najvišem nivou, razgovara o svim aktuelnim pitanjima u odnosima EU i Srbije nakon predstavljanja Godišnjeg izvještaja o politici proširenja i izvještaja o kandidatima i potencijalnim kandidatima, navodi se u saopštenju.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsjedavanja.

Bonus video: