Sikorski se brani: Kriminalci stoje iza tajnih snimaka

Sikorski je, navodno, rekao da je savez sa SAD-om "bezvrijedan i čak štetan, jer stvara lažni osjećaj sigurnosti"
1 komentar(a)
Radoslav Sikorski, Foto: Reuters
Radoslav Sikorski, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2014. 12:50h

Poljski ministar inostranih poslova Radek Sikorski izjavio je da organizovana kriminalna grupa stoji iza curenja tajnih snimaka njegovih privatnih razgovora sa drugim zvaničnicima, koji su doveli do krize vlade.

Politički nedjeljnik “Vprost” (Wprost) objavio je juče transkript razgovora po kome je Sikorski rekao da je savez Poljske sa SAD-om "bezvrijedan i čak štetan, jer stvara lažni osjećaj sigurnosti".

Sikorski nije negirao da je iznio takve primjedbe niti je ponudio dokaze za svoje tvrdnje da organizovana kriminalna grupa stoji iza snimaka, ali je rekao da se nada da će počinioci biti identifikovani i uskoro kažnjeni, prenijela je agencija AP.

Poljski list nije naveo kako je dobio transkript razgovora s početka godine između Sikorskog i poslanika iz vladajuće Građanske platforme Jaceka Rostovska, koji je do prošle godine bio ministar finansija.

Prema transkriptu koji je list postavio na svoj sajt, Sikorski je rekao Rostovskom: “Znaš da je američko-poljski savez bezvrijedan”

Savez SAD je “čak štetan, zato što stvara lažan osjećaj sigurnosti..Potpuno s..nje. Ući ćemo u sukob s Njemcima, Rusima a mislićemo da je sve super”, rekao je navodno Sikorski, između ostalog, prenio je juče Rojters.

Ovo je drugi takav skandal za kratko vrijeme koji je doveo do poziva na pad vlade premijera Donalda Tuska.

Poljsko tužilaštvo pokrenulo je prošle nedjelje istragu o ilegalnom snimanju privatnog razgovora ministra unutrašnjih poslova i guvernera centralne banke u jednom prijestoničkom restoranu prošle godine o tome kako da centralna banka pomogne u izbornoj pobjedi.

Snimak je napravljen u julu prošle godine u restoranu “Ovi i prijatelji”, poznatom među visokim političkim zvaničnicima zbog svoje privatnosti, a objavljen u subotu,14. juna u “Vprostu”.

Ministar Bartolomej Sjenkjevič razgovarao je guvernerom Marekom Belkom o različitim temama od budžetskog deficita, komentarisanja ministra finansija i drugih “škakljivih” tema, čime se “očigledno narušava nezavisnosti centralne poljske banke”, navode agencije.

Bonus video: