Upozorenje IEA

Prijeti mrak? Evropsko energetsko tržište u teškoj situaciji

Birol je zabrinut zbog rastuće zavisnosti od uvoza gasa iz Rusije. "Oslanjati se samo na jednu zemlju je loše", ocenio je
11 komentar(a)
sijalica, Foto: Shutterstock.com
sijalica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.06.2014. 08:51h

Glavni ekonomista Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol smatra da se evropsko energetsko tržište nalazi u veoma teškoj situaciji.

Ekonomista IEA upozorava da ako se problemi ne riješe tokom narednih godina, Evropa može upasti u teške probleme.

"Isključenja bi bile posljedice", tvrdi Birol u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Ekspert je zabrinut zbog rastuće zavisnosti od uvoza gasa iz Rusije, ističući da je to ozbiljna tema kako za evropsku industriju, tako i građane.

"Oslanjati se samo na jednu zemlju je loše", ocenio je Birol.

Evropa, prema njegovim riječima, mora da se pobrine za dodatne dobavljače gasa, na primjer sa Kaspijskog prostora, Bliskog istoka ili Iraka. Istovremeno, on je izrazio žaljenje što je projekat gasovoda "Nabuko", koji je trebalo da dovodi gas iz Azerbejdžana, preko Turske u zapadnu Evropu, propao.

"Evropi su potrebne alternativne rute. Uvjeren sam da će uskoro biti novih projekata gasovoda, u kojima će učestvovati i Austrija", kazao je Birol, dodajući da vrijeme pojavljivanja takvih projekata ne zavisi od energetskih preduzeća već politike.

Gasovod je političko izjašnjavanje i Evropa u tome mora govoriti jednim jezikom, poručio je on.

Takođe je kritikovao i odbijanje eksploatacije uljnih škriljaca u Evropi, ukazujući da mnoge zemlje imaju takve rezerve gasa i trebalo bi i da ih koriste.

Glavni razlog za brigu, naglasio je Birol, jeste evropsko tržište strujom, dodajući da je cijena na veliko zbog preplavljenja ekološkom strujom pala do te mjere da operateri zaustavljaju svoje investicije u nove elektrane.

"Evropa ima mnogo obnovljive energije, ali premalo pouzdanih elektrana. Opasnost da će svijetla da se gase je velika", poručio je ekspert IEA.

Birol je kazao da bi cijena na veliko trebalo da se poveća kako bi operateri investirali, ali to povećanje u sebi krije i opasnost da Evropa izgubi konkurentnost.

Evropa, prema njegovom mišljenju, mora svoje energetsko tržište potpuno iznova formirati, a centralni element u tome treba da bude jačanje vodova između nacionalnih država.

Birol ukazuje da trenutno postoji previše "tjesnaca" koji sprječavaju razmjenu struje i prije svega transport energije dobijene preko vjetra i solarnih parkova.

Dalje težište Evrope treba da bude i energetska efikasnost, jer samo ako Evropa uspije da smanji potrošnju struje i gasa može sprovesti preokret u ekološkoj proizvodnji.

Preporučujemo za Vas