Ministar odbrane Austrije: EU ima neefikasnu odbranu

Klug je rekao da se do sada dobro živjelo pod zastitom SAD, ali da se američki interesi kreću jasno u pravcu Azije
1 komentar(a)
eu, Foto: Shutterstock
eu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2014. 07:17h

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug kazao je da je odbrambena politika Evropske unije neefikasna i da Evropa ima ogromne poteškoće da garantuje bezbjednost svojim članicama.

On je u saopštenju, pred sjutrašnju drugu Berlinsku stratešku konferenciju, gdje će održati izlaganje o evropskoj bezbjednosnoj politici, rekao da sa 190 milijardi eura zemlje EU imaju veće izdatke za odbranu nego Kina, Rusija, Indija i Brazil zajedno. "Međutim, nismo u stanju da na ulicu iznesemo tu konjsku snagu"“, kazao je Klug.

On je dodao da se do sada dobro živjelo pod zastitom SAD, ali da se američki interesi kreću jasno u pravcu Azije. Evropa zbog toga mora preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbjednost, kazao je ministar dodajući da sredstva za to postoje i da je potrebna sada politička volja.

Prema njegovim riječima, pouke iz aktuelnih konflikata - Ukrajina i Sirija - su jasne, a to je da nijedna država EU sama ne može da savlada te izazove. „EU mora da se emancipuje bezbjednosno-politički“, zatražio je Klug, dodajući da još nedostaju sposobnosti u oblasti sajber odbrane, transporta i bespilotnih letelica.

Bonus video: