leteći grabežljivac

U Sloveniji se pojavio azijski stršljen: Napada i pčele i ljude

Azijski stršljen prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju
199 pregleda 6 komentar(a)
stršljen, Foto: Shutterstock
stršljen, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2014. 07:51h

Slovenački pčelarski savez potvrdio je da je u toj zemlji prvi put zabilježio prisutnost azijskog stršljena, neautohtone vrste koja je posljednjih godina u više evropskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna i za ljude.

Prisutnost azijskog stršljena nedavno je prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom dijelu zemlje, gdje je, kako se pretpostavlja, došao iz Italije, gdje je prisutan od ranije.

Pčelar je u svojim košnicama zabilježio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmjenjuju informacije o mogućem daljnjem širenju tog grabežljivca.

Azijski stršljen, protiv koga evropske pčele nemaju prirodnih odbrambenih mehanizama, prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog evropskog stršljena i može da naraste do šest centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minutu može da ubije 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju efikasne metode zaštite.

U nekim situacijama može da bude opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šest ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Preporučujemo za Vas