Predlog zakona

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta želi da zabrani prosjačenje

Oni koji budu uhvaćeni kako prose na ulicama Osla biće kažnjeni novčano ili sa do tri mjeseca robije
3 komentar(a)
prosjačenje, prosjak, Foto: Shutterstock
prosjačenje, prosjak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2019. 11:12h

Norveški parlament će, kako se očekuje, odobriti zakon kojim se zabranjuje prosjačenje.

Predložen od strane desničarske Partije centra, cilj ovog zakona je da se riješi problem džeparenja u glavnom gradu Oslu, navodi Hafington post.

Prema pisanju agencije Frans pres, stopa džeparenja u Oslu je ista kao u Berlinu, uprkos tome što u njemu živi sedmi dio stanovništva njemačke prijestonice.

Oni koji budu uhvaćeni kako prose na ulicama Osla biće kažnjeni novčano ili sa do tri mjeseca robije, piše u predlogu zakona.

Dobije li zeleno svjetlo, pomenuti zakon će na nivou države stupiti na snagu 2015. ali gradske vlasti će moći već ovog ljeta da zabrane prosjačenje na ulicama svojih gradova.

Pojedini tvrde da je zabrana usmjerena protiv rumunskih imigranata, koji čine većinu prosjaka u Oslu. Od 194 prosjaka koje je ministarstvo pravde identifikovalo u Oslu 2012, 187 je bilo iz Rumunije.

Himanšu Gulati, ministar pravde i član populističke Naprede partije, kazao je za “Fajnenšal tajms” da se prosjačenje često vezuje sa kriminalol i ocijenio da bi pomenuti zakon mogao da dovede do poboljšanja rezultata u tom dijelu.

Kritičari ovog zakona smatraju da on može stvoriti više problema nego rješenja.

“Ako ne budu mogli više da prose, onda će se više okrećati kriminalu”, kazao je Arild Knucen, šef nacionalnog Udruženja zavisnika od narkotika.

Preporučujemo za Vas