Mogerini potvrdila podršku EU Palestincima

Šefica evropske diplomatije je istakla čvrstu privrženost Unije rješenju po modelu dvije države kao jedinom održivom i realističnom načinu za okončanje izraelsko-palestinskog konflikta
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.11.2018. 17:05h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, ponovila je danas, u razgovoru sa šefom palestinske diplomatije Rijadom Al Malkijem, da Brisel neprekidno podržava Palestince i Agenciju Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliksom istoku (UNRWA).

Mogerini i Malki su danas u Briselu razmijenili mišljenja o odnosima EU i Palestinske uprave, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Šefica evropske diplomatije je istakla čvrstu privrženost Unije rješenju po modelu dvije države kao jedinom održivom i realističnom načinu za okončanje izraelsko-palestinskog konflikta, navodi se u saopštenju. Mogerini i Malki su razgovarali i o situaciji na terenu, prije svega o trenutnoj političkoj i humanitarnoj situaciji u pojasu Gaze.

Visoka predstavnica EU je ohrabrila Palestinsku upravu da nastavi angažman na poboljšavanju humanitarne situacije u Gazi, sprečavanju obnove nasilja i na ponovnom ujedinjenju Gaze i Zapadne obale pod jedinstvenom i legitimnom palestinskom vlašću, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: