Sud naredio oslobađanje 230 oficira koji su htjeli da svrgnu Erdogana

Odluka suda uslijedila je dan nakon što je Ustavni sud objavio da su prava oficira prekršena na suđenju "Malj"
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2014. 16:00h

Turski krivični sud naložio je da se danas osobodi 230 vojnih oficira osuđenih 2012. godine za zavjeru kako bi se svrgnuo premijer Tajip Erdogan, nakon što je najviši sud u zemlji zaključio da im je suđenje bilo nepravilno, prenio je Rojters.

Odluka ovog suda uslijedila je dan nakon što je Ustavni sud objavio da su prava oficira prekršena na suđenju "Malj". Turski državni mediji izvijestili su juče da su bivši turski predsjednik Kenan Evren i komandant vazduhoplovnih snaga Tahsin Sahinkaja osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog učešća u vojnom puču 1980. godine.

Evren (96) i Sahinkaja (89) optuženi su da su pripremili uslove za vojnu intervenciju, treću u 20 godina, a zatim puč sproveli u djelo, prenio je Rojters.

Sud u Ankari proglasio ih je krivim za zločine protiv države. Suđenje dvojici preživjelih lidera puča počelo je 2012. godine.

Nijedan od optuženih nije prisustvovao suđenju zbog lošeg zdravlja, a svjedočili su iz bolničkih kreveta putem video linka, naveo je AP.

Puč je zaustavio smrtosne obračune između političkih ekstremista, ali bio uvod u vojni režim, pod kojim je na hiljade ljudi mučeno, na stotine osuđeno na smrt, a mnogi su nestali, naveo je AP.

Bonus video: