Porošenko: Sporazum sa Evropskom unijom 27. juna

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna
28 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 13:44h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je danas da će potpisati sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom 27. juna, ali i da će posali svog novog šefa diplomatije na sastanak u Luksemburg sljedeće nedjelje kako bi ministrima EU iznio svoj mirovni plan.

Porošenko je to saopštio nakon što je medijima predstavio svog novog šefa diplomatije, Pavla Klimkina.

“Naši prioriteti su jasni – to su mirovni plan (za istočnu Ukrajinu) i pridruživanje sa EU”, prokomentarisao je Klimkin.

Što se tiče potpisivanja sporazuma sa EU, Porošenko je kazao: “Ono na što smo čekali toliko dugo desiće se naredne nedjelje”.

Žestoki sukobi na istoku

Na istoku Ukrajine u toku je velika borba ukrajinskih i proruskih snaga "kakve dosad nije bilo po snazi i razmjerama", rekli su ukrajinski vojni izvori.

Prema tim izvorima, na koje se poziva Rojters, postoje nepotvrđene informacije da su obje strane u borbu uključile tenkove.

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna, a proruske snage navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa.

"U toku je velika borba koja prevazilazi, u smislu snage i razmjera, sve što je dosad viđeno", rekao je vojni izvor.

Prema tom izvoru, u sukobi bi moglo da učestvuje do 4.000 pripadnika proruskih snaga, a na obje strane su vjerovatno angažovani oklopna vozila i tenkovi.

"Antiteroristička operacija se nastavlja i traju borbe", potvrdio je portparol vlade Vladislav Seleznjov.

Oblasni vojni klinički centar u Odesi, jednom od najvećih gradova Ukajine, pun je ukrajinskih vojnika ranjenih u regionu Luganska i Donjecka na istoku zemlje, navodi Itar-Tas s.

"Imamo 70 vojnika i oficira, a polovina njih je u teškom stanju", rekao je novinarima juče rukovodilac kliničkog centra.

"Ukoliko budu nastavili da dovoze veliki broj ranjenih, u kliničkom centru neće biti dovoljno mjesta za njih i moraćemo da ih smjestimo u civilne bolnice", dodao je bolnički zvaničnik, a prenosi Itar-Tas s.

Problem je utoliko veći što je vojni klinički centar najiskusnije ljekare već poslao na istok Ukrajine gdje i se i vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nedavno je avionom iz Dnjepropetrovska dovezeno 15 ranjenih, čije su povrede od vatrenog oružja uglavnom na ekstremitetima ali ima i povreda unutrašnjih organa, izjavio je zamjenik šefa kliničkog centra pukovnik Juri Sakhno.

On je rekao da će mnogi od onih koji su već u kliničkom centru, morati da budu ponovo operisani i da će njihovu rehabilitacija potrajati.

Rasmusen: Razočaravajući potez Rusije

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da se ruske snage ponovo gomilaju na ukrajinskoj granici, što je nazvao razočaravajućim korakom unazad.

"Sada vidimo novo povećanje broja ruskih vojnika oko ukrajinske granice. Najmanje nekoliko hiljada dodatnih ruskih vojnika je raspoređeno", rekao je Rasmusen u Londonu.

Rasmusen je to nazvao "veoma razočaravajućim korakom unazad".

"Izgleda da Rusija drži otvorenu opciju za intervenciju u Ukrajini. Međunarodna zajednica bi trebalo da odgovori nepokolebljivo ako Rusija bude intervenisala u Rusiji", istakao je Rasmusen.

On je upozorio da bi to značilo uvođenje ekonomskih sankcija šireg obima protiv Rusije što će "imati veoma štetan uticaj po rusku ekonomiju".

Galerija

Bonus video: