Porošenko nudi prekid vatre, Lavrov smatra da bi Kijev da odriješi ruke vojsci

UN: Najmanje 356 ljudi, od kojih 257 civila, poginulo je od početka vojne operacije u Lugansku i Donjecku
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Petar Porošenko, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Petar Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2014. 19:59h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je danas jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.

Porošenko je rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju de-eskalacije konflikta, prenijela je agencija AP.

"Plan će započeti mojim naređenjem o unilateralnom prekidu vatre", rekao je Porošenko, koji je naveo i da "ubrzo posle toga plan će dobiti podršku ostalih učesnika".

Predlog je iznijet posle telefonskog razgovora između Porošenka i predsjednika Rusije Vladimira Putina, u kojem je bilo riječi o prekidu vatre.

"Dotaknuto je pitanje prekida vatre u vojnoj operaciji na jugoistoku Ukrajine", saopštio je Kremlj posle razgovora, a prenio AFP.

Putin je izrazio zabrinutost zbog pogibije dva ruska novinara na istoku Ukrajine, Igora Korneljuka i Antona Vološina, koji su radili u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se, takođe, navodi da je Porošenko naložio da se sprovede istraga i preduzmu mjere za osiguranje bezbjednosti novinara i izrazio saučešće zbog pogibije ruskih novinara kod Luganska.

Putin je zatražio preduzimanje mjera za bezbjednost novinara koji rade u Ukrajini, rekao je sekretar za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, a prenijela ruska novinska agencija Itar-Tas s.

Dva novinara Ruske državne televizije (VGTRK) poginula su kod Luganska na istoku Ukrajine

Korneljuk, koji je teško ranjen iz minobacačke vatre kod prigradskog naselja Mirni kod Luganska, podlegao je povredama u bolnici, navele su ruske agencije, pozivajući se na glavnog ljekara Prve oblasne bolnice Luganska Fjodora Soljanika.

Na mjestu je poginuo i tonski tehničar Vološin, koji je bio u ekipi sa Korneljukom.

Lavrov: Kijev bi da odriješi ruke vojsci

Kijev planira da uvede vanredno stanje u regionima Donjeck i Lugansk da bi time bile odriješene ruke vojsci, rekao je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

"Ne vidim kako bi ideja uvođenja vanrednog stanja mogla da dovede do de-eskalacije. Vanredno stanje se uvodi da bi se dale odriješene ruke zvaničnicima da se oslone da grubu vojnu silu radi suzbijanja protesta", istakao je Lavrov, prenijela je agencija Itar Tass.

Lavrov je rekao da se uzda "u zdrav razum Vrhovne rade", dodajući da ništa nije isključeno "pošto smo svjedoci demonstracije agresivnosti aktuelnih ukrajinskih vladara".

Lavrov je rekao da predlog o prekidu vatre, koji je iznio Porošenko takođe izaziva dozu zabrinutosti.

"Ako je to formulisano kao prekid vatre na određeni period tako da pripadnici milicija mogu da polože oružje i tada kao što je Kijev obećao... svi oni budu zatvoreni doživotno... onda ostaje varijanta da je taj prekid vatre potreban da takozvani separatisti mogu da napuste Ukrajinu. To liči na etničko čišćenje", smatra Lavrov.

U ukrajinskoj krizi 356 poginulih

Najmanje 356 ljudi, od kojih 257 civila, poginulo je od početka vojne operacije u regionima Lugansk i Donjeck, pokazuje statistika UN, prenosi Raša tudej.

Među žrtvama je 14 djece, rekao je Đani Magazeni, šef Evropskog odjeljenja kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, predstavljajući rezultate specijalne komisije UN u Ukrajini.

Pored 257 civila, još 11 ljudi je ubijeno u Marijupolju, kao i dva "zaposlena u kompaniji Voda Donbasa", navodi RT.

Uz njih, poginulo je 86 ukrajinskih vojnika, među kojima je nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica i devet članova posade vojnog transportera Iljušin-76, koji je nedavno oboren blizu aerodroma u Lugansku.

Bilans žrtava u operaciji ukrajinske vojske protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, koja je počela sredinom aprila, predstavio je danas i ruski istražni komitet. Prema njihovim podacima, više od 100 civila je ubijeno, a 200 ranjeno tokom vojne operacije Kijeva na istoku Ukrajine.

Ruska istraga protiv ukrajinskih zvaničnika

Ruski istražni odbor saopštio je danas da je pokrenuo postupak protiv ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i drugih zvaničnika zbog organizovanja oružane operacije s ciljem "namjernog ubijanja civila" na istoku Ukrajine.

Avakov i guverner ukrajinske oblasti Dnjepropetrovsk, milijarder Igor Kolomojski, osumnjičeni su za "organizovanje ubistava, upotrebe nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja, kao i za otmicu i ometanja rad novinara".

"Ukrajinski ministar Avakov je u dogovoru s guvernerom Dnjepropetrovska i drugih zvaničnika iz ukrajinskog ministarstva odbrane organizovao i vodio od 12. aprila oružanu operaciju s ciljem namjernog ubijanja civila", navodi se u saopštenju ruskog istražnog odbora.

Dodaje se da su u operaciji vođenoj u Slavjansku, Kramatorsku, Donjecku i Marijupolju korišćeni višestruki sistemi raketnih bacača, rakete zemlja-vazduh i druga vrsta ofanzivnog oružja.

"U toj operaciji poginulo je više od 100 civila, među kojima su i ruski državljani - novinari na zadatku i aktivisti za ljudska prava", dodaje se u saopštenju i navodi da je zbog uništenih domova 50.000 stanovnika primorano da pobjegne.

"Neka Kolomojski, Avakov i njihovi saučesnici budu svjesni da njihovi zločini nad sopstenim narodom i ruskim državljanima neće ostati nekažnjeni", dodao je ruski istražni odbor.

Odbor je naveo da će uskoro pokrenuti međunarodni nalog za hapšenje dvojice zvaničnika.

Avakov je pokrenuo intenzivnu vojnu akciju protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, dok je Kolomojski, tajkun iz oblasti metala, bankarstva i medija ponudio nagradu od 10.000 dolara za svakog uhvaćenog proruskog aktivistu.

Imenovan novi šef diplomatije

Petro Porošenko imenovao je danas jednog od pregovarača s Rusijom Pavla Klimkina za ministra spoljnih poslova.

Klimkin je do sada bio ambasador u Njemačkoj.

Imenovanje Klimkina uslijedilo je poslije diplomatskog skandala između Kijeva i Moskve koji je napravio aktuelni ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Andrij Deščicja.

On je prošle nedjelje, obraćajući se demonstrantima ispred ruske ambasade u Kijevu, uzviknuo - "Putin, ništarija" .

Bonus video: