Ukrajina: Eksplozija na gasovodu, vlasti sumnjaju na teroristički napad

Ukrajina je saopštila danas da se ne plaši nestašice gasa pošto joj je Rusija obustavila isporuke
2 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2014. 15:19h

Ukrajina je saopštila danas da se ne plaši nestašice gasa pošto joj je Rusija obustavila isporuke, ali priznaje da želi da se okrene Evropi kako bi imala stabilno snabdjevanje.

Direktor ukrajinskog Naftogasa Andrij Koboljev pružio je uvjeravanja da stanovnici ne treba da se plaše nestašica gasa, iako je Rusija obustavila dostavljanje gasa Ukrajini i dostavlja samo gas namijenjen evropskim zemljama.

"Mislim da potrošači neće biti pogođeni", izjavio je Koboljev jednoj ukrajinskoj televiziji.

Kad je riječ o mogućnosti da Naftogas obezbijedi gas, on je rekao da ta kompanija "ima uskladištenog gasa", ne pružajući više detalja. Ukrajina planira da uspostavi sistem "obrnutog toka" kojim bi mogla da uzme dio gasa koji uvoze evropske zemlje.

Ruski Gasprom je, kao što je i najavio, juče obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati dio duga u iznosu od 1,951 milijardu dolara, i uveo plaćanje unaprijed za gas.

Eksplozija na gadovodu u centralnom dijelu zemlje

Gasovod iz Rusije prema Evropi eksplodirao je u središnjoj Ukrajini, što je izazvalo veliki požar. Niko nije povrijedjen, ali vatrogasci ima poteškoća da vatru dovedu pod kontrolu.

Eksplozija se dogodila na gasovodu u regionu Urengoj-Pomorij-Uzgorod, kojim se godišnje transportuje 29 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije prema Mađarskoj, odakle se dalje plin prenosi prema Evropi.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da sa sigurnošću ne mogu reći do kada će gasovod biti van upotrebe, jer se zbog požara ne može obaviti istraga o oštećenjima.

Još nije poznat uzrok eksplozije.

Ukrajinske vlasti sumnjaju na teroristički napad

Ukrajinsko ministarstvo energetike sugerisao je danas da bi eksplozija na glavnom gasovodi koji prenosi ruski gas kroz tu zemlju mogla biti dio “terorističkog napada”, piše Rojters.

“To nije prvi pokušaj terorističkog napada na ukrajinski sistem transporta gasa”, navodi se u saopštenju ministarstva, aludirajući na dvije eksplozije na gasovode u zapadnom dijelu zemlje u maju ove godine.

Brisel pomaže Kijevu u kupovini gasa iz EU

Evropska komisija je danas uplatila Ukrajini pola milijarde eura za potrebe državnog budžeta, što omogućava i kupovinu gasa iz EU, preko Mađarske, Poljske i Slovačke.

Brisel očekuje da Kijev neće sprječavati urednu isporuku ruskog gasa preko Ukrajine ka EU.

To su saopštili predstavnici Evropske komisije, koji su naglasili da je pravno potpuno utemeljeno da ukrajinska nacionalna kompanija po povoljnijoj cijeni kupuje gas od kompanija u EU i da Unija radi na dodatnim mogućnostima da Kijev za svoje potrebe nabavlja gas nezavisno od ruskih isporuka.

Evropska komisija je takođe saopštila da su ruski i stručnjaci EU razmotrili posljedice sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini EU-Ukrajina, koji treba da bude potpisan 27. juna, što, po uvjerenju Brisela, neće imati nikakve nepovoljne posljedice za Rusiju.

Na pitanje novinara da li je EU od Kijeva dobila potvrdu da Ukrajina neće "krasti" evropskim zemljama namijenjeni gas iz tranzitnih gasovoda, što je ranije dovelo do prekida isporuka ruskog gasa Evropi, predstavnici za štampu u Evropskoj komisiji su kazali da "očekuju da će se ukrajinski Naftogas i ruski Gasprom držati

potpisanog sporazuma o neometanoj isporuci gasa".

Ukrajina iz Rusije uvozi 30 milijardi kubnih metara gasa, a ukrajinske rezerve su trenutno oko 13 milijardi kubnih metara tog energenta.

Bonus video: